Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Goldberger gyárnak állítanak emléket a pillérek

2016. október 19., 16:10

Október 19-ig lehetett szavazni arról, hogy milyen minták díszítsék az Árpád híd Flórián téri felüljárójának pilléreit. Bedőcs Zsolt munkája kapta a legtöbb szavazatot.

Bús Balázs polgármester kezdeményezésére az Örökség és Társadalom Alapítvány három koncepciótervet készített az Árpád híd budai hídfőjének pilléreire. Az obuda.hu oldalon október 13-ától október 17-ig lehetett választani a három pályamunka közül. Összesen több mint 4000 szavazat érkezett, melyek közel felét a győztes elképzelés kapta. Mindhárom koncepció motívumai kötődnek Óbudához, azonban a Vasarely-ihlette geometrikus mintáknál ezúttal népszerűbbek voltak az egykori Goldberger textilgyár ikonikus épületeit kékfestő motívumokkal kombináló tervek.

kekfesto

A kiválasztott pályamű alkotója, Bedőcs Zsolt így ír a koncepciójáról: “A pályaművemmel a világhírű, kétszáz éven át virágzó, mára sajnos az enyészeté lett Goldberger textilgyárnak kívánok emléket állítani. Koncepcióm alapján, a hajdan ötvenhárom egységből álló gyár jellegzetesebb épület részleteit jeleníteném meg, a tizenegy pillér huszonkét oldalán, stilizált módon, kékfestő motívumokkal tarkítva. A gyár régi fényének felidézését szívügyemnek tekintem, mert egész gyermekkoromat az épületegyüttestől kétszáz méterre töltöttem és rengeteg emlék fűz a megmaradt falakhoz.”

Az önkormányzat tervei szerint még idén elkészülhet a kivitelezés (kedvező időjárás esetén), és színes minták törhetik meg a pillérek szürke egyhangúságát.