Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléke előtt tisztelegtünk – Koszorúzás és főhajtás a Bécsi úti emlékműnél

2021. április 16., 16:56

Minden évben április 16-án emlékezünk meg a holokauszt magyarországi áldozatairól. Óbudán, a Bécsi úti emlékműnél, amely a deportálások tragédiáját idézi fel, és egykori áldozatok nevét őrzi, dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Viszket Zotlán, az Óbudai Múzeum igazgatója tisztelgett meggyilkolt honfitársaink emléke előtt.

2001 óta április 16-án hajtunk fejet a holokauszt magyarországi áldozatainak emléke előtt, felidézve, hogy 1944-ben e napon kezdték el az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását az akkori Magyarországhoz tartozó kárpátaljai területeken.

A harmadik kerületi Bécsi úton felállított gránitkő emlékmű az egykori óbudai téglagyárban összegyűjtött és onnan a halálba indított honfitársaink ezreinek emlékét őrzi. A telephelyet fő gyűjtőpontként használták, ahol napokig étlen-szomjan várakoztatták a fogvatartottak, hogy gyalogmenetben hajtsák őket az országhatár felé.

Az itt elhelyezett emléktáblákon a halálmenetek óbudai áldozatainak nevei olvashatók. Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Viszket Zoltán, az Óbudai Múzeum igazgatója az emlékmű megkoszorúzásával és mécsesgyújtással tisztelgett a holokauszt magyarországi áldozatainak emléke előtt.