Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A holokauszt nemzetközi emléknapja – Az áldozatok tragédiája valamennyiünk sorsát alakítja, ma is

2021. január 27., 08:16

Január 27-én minden évben annak a hatmillió embernek az emléke előtt hajt fejet a világ, akiket a holokauszt idején elpusztítottak. E napon kerületünkben is megemlékezünk, dr. Kiss László polgármester, dr. Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Köves Slomó, az óbudai zsinagóga rabbija ünnepi videóbeszédben idézte fel az emberiség történetének talán legszomorúbb epizódját.

Az első ukrán front néhány katonája lépett be elsőként az auschwitz-birkenaui haláltábor kapuján 1945. január 27-én. A látvány döbbenetes volt, a szemtanúk emlékezetébe örökre beleégett. Halottak mindenütt, de a túlélők is sokkoló és szívszorító képet festettek: élő csontvázak, emberi roncsok voltak csupán. 1942 és ’45 között közel kétmillió ember vesztette életét itt, a legnagyobb náci koncentrációs táborban.

A láger felszabadulásának évfordulója, január 27-e – az ENSZ határozata alapján – a holokauszt nemzetközi emléknapja. Ekkor a világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól, arról a körülbelül hatmillió emberről, akik soha nem térhettek vissza.

„Ahogyan Pilinszky János fogalmaz, ez valamennyiünk múltja – mondja dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. – Akár volt szerettünk, hozzátartozónk, ismerősünk a hatmillió ártatlanul elpusztított áldozat között, akár nem. Mindazok, akiket vallásuk, etnikai hovatartozásuk, bőrszínük, szexuális irányultságuk vagy politikai nézeteik miatt üldöztek és meggyilkoltak a holokauszt idején, valamennyiünk sorsát alakítják. Ma is.”

Az auschwitz-birkenaui láger metaforává vált, az emberiesség elleni bűncselekmények metaforájává, mondja dr. Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója:

„A haláltábor őrei nem nézték, hogy fogvatartottjaik férfiak, nők, gyerekek, idősek vagy betegek-e, egyetlen céljuk volt: minél rövidebb idő alatt minél többüket elpusztítani.”

Az emlékközpont igazgatója hozzáteszi: „Odaveszett honfitársaink százezrei fájdalmas és pótolhatatlan vesztesége nem csupán az akkori, hanem a mai magyar társadalomnak szintén.”

Köves Slomó, az óbudai zsinagóga rabbija szintén felidézi a szinte felidézhetetlen eseményeket: „A haláltáborok rabjai, azok, akiket odahurcolásuk után közvetlenül nem gyilkoltak meg, minden egyes napon megtapasztalták a borzalmak borzalmát.”

Főrabbink azonban arra is felhívja a figyelmünket: „E sötétségben apró fények is voltak, melyek ma is ragyognak. Hősies emberi cselekedetek, melyek dacolva a veszéllyel az üldözötteket mentették. Erre is emlékezzünk, ezt mindenkor ünnepeljük!”