Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A katasztrófavédelem szerint nincs szükség légi szúnyoggyérítésre a III. kerületben

2020. augusztus 10., 12:19

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a Dunakanyar több településéhez csatlakozva jelezte a légi szúnyoggyérítés iránti igényét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. A szúnyogártalom felmérését követő szakértői vélemény szerint azonban a Dunakanyar és a Duna menti települések, kerületek esetében a légi gyérítés indokoltsága nem áll fenn.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Nemzeti Népegészségügyi Központ ideiglenes engedélyével azokon a területeken, ahol a betegségterjesztő szúnyogfajok nagyobb számban vannak jelen, szakértői javaslatok alapján légi kémiai szúnyoggyérítést végeztet.

A szúnyogártalom felmérését követően készült szakértői vélemény alapján a Dunakanyar régióban kialakult közepesen erős, de nem extrém mértékű szúnyogártalom azonban nem indokolja a légi gyérítést, annak alkalmazása a jelenlegi ártalomhoz képest aránytalan környezetterhelést jelentene.

A szúnyogok megfékezésére a katasztrófavédelem Óbuda-Békásmegyeren eddig már 6 földi gyérítést végzett, a következőre pedig a mai napon kerül sor. A kezelések minden esetben meghaladták a 80 százalékos hatékonyságot.

A katasztrófavédelem jelenleg a szakértői vélemények alapján elsődlegesen a keleti országrészben szervez légi szúnyoggyérítést.

A szúnyogok számának csökkentésében – különösen lakóterületen – a lakosság aktív közreműködése is fontos. A ház körüli tenyészőhelyek felszámolásával ugyanis nagymértékben hozzájárulhatunk a védekezés sikeréhez.