Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A katonai amfiteátrum, ahogy még sosem láttuk – Tekintsék meg izgalmas rekonstrukciós tábláinkat

2021. május 20., 21:05

A mai napon „Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” elnevezésű projekt keretén belül három rekonstrukciós tábla kivitelezési munkálatai fejeződtek be.

A táblák műszaki átadása május 19-én lezárult. A teljes beruházásra vonatkozó projektleírás ITT tekinthető meg.

A Nagyszombat utca, Szőlő utca sarkán található közterületen, a romterület bejáratánál áttetsző rekonstrukciós tábla áll, amely információt nyújt az attrakcióról, továbbá egy pontból nézve a katonai amfiteátrum korabeli épülete válik láthatóvá.

A főút mellett, a Pacsirtamező utca, Nagyszombat utca sarkánál figyelemfelkeltő táblát helyeztünk el, amely információt szolgáltat arról, hogy a helyszínen milyen épített-kulturális örökség található. Mellette elhaladva térbeli hatást keltenek a táblán lévő ábrák, amelyek mozognak is egymáshoz képest. A romokat látva kirajzolódik a háttérben meghúzódó katonai amfiteátrum. A két, egymás előtt elhelyezett tábla közül a hátsón az épület vonalai, míg az elülsőn gladiátorok, járókelők, versenykocsik láthatóak.

A Kórház utca 7. szám alatt is áttetsző rekonstrukciós tábla található, amelyen egy pontból nézve a Kórház utcai táborkapu korabeli állapota látható. A rekonstrukciós tábla mellett katonafigurát ábrázoló szelfipont is áll.

2021 júniusáig várhatóan lezárul a közbeszerzés a projekt fő attrakcióira vonatkozóan. Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park Szentendrei úti kerítés vonala mentén megvalósításra kerülő Szentendrei úti látványsétány, illetve az Aquincum és a pannóniai Limes kiállítás megalkotását illetően. A tervek szerint 2023-ban realizálódik a teljes projekt, amely összefűzi az egyes projektelemeket, és tematizált koncepcióba helyezi az elkészült három rekonstrukciós táblát.