Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A katyni áldozatok előtt tiszteleg Óbuda

2012. április 14., 12:11

A Katyni Áldozatok Emléknapja alkalmából tart megemlékezést Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat április 14-én a Katinyi mártírok parkjában tavaly felavatott emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Jan Stanislaw Ciechanowski miniszter és Simicskó István államtitkár.

A katinyi vérengzésként megismert brutális tömeggyilkosságot a szovjet Központi Bizottság politikai utasítására hajtották végre az NKVD egységei, zömében lengyel tisztek és főtisztek ellen 1940-ben. Az áldozatok száma meghaladta a 20 ezret. A lengyel parlament 2007-ben nyilvánította április 13-át a Katinyi Bűntény Áldozatainak Emléknapjává.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a Katyńi Áldozatok Emléknapja alkalmából tartandó, koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezésére 2012. április 14-én, 16 órai kezdettel a Katinyi mártírok parkjában található emlékműnél. Ünnepi beszédet mond: Jan Stanislaw Ciechanowski miniszter, a Háborús Veteránok és Elnyomás Áldozatainak Hivatala képviseletében, és dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztériumparlamenti államtitkára.

Óbudán a főváros és a kerület összefogásával tavaly avatták fel a katyni mártírok emlékművét, Széri-Varga Géza szobrászművész és Széri-Varga Zoltán építész alkotását.