Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A képzőművészetnek „szembe kell jönnie” az utcán

2016. június 17., 12:10

Az óbudai promenádon megnyílt a kortárs képzőművészeti alkotások reprodukcióiból összeválogatott kiállítás. A 28 alkotást felvonultató tárlat az Óbudai Tárt Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény mintegy 500 darabos gyűjteményéből ad áttekintést.

Traverzes5Belső Óbudán a városrész sétálóutcáján, a vigalmi negyed adott otthont a kerület második traverzes kiállításának. A köztéren bemutatott kortárs festészet és grafika alkotói közül többen is személyesen jelen voltak csütörtök este a helyi művészeti eseményen.

Tenk László festőművész irányításával már huszonhat éve működik kerületben a T-Art Alapítvány, mely már számos kiállítást szervezett, katalógusokat, életműkönyveket jelentet meg, és hozzá kapcsolódik az Óbudai Tárt Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény is, melynek egyes képeit láthatják az erre járók.

A gondolkodást, elmélyülést, megérzéseket igénylő események sosem tartoztak a legkeresettebbek közé, de a komolyan vehető alkotásoknak nem is feladata a populáris egyértelműség. A minőségből fakadóan a kortárs képzőművészet egy szűk műértő kör figyelmére stabilan számíthat évről évre, ám valószínűleg többeket érdekelhet, mint ahány emberhez valóban eljut. Ebből az következik, hogy ha egy-egy alkotás a szélesebb közönség figyelmét is magára akarja irányítani, akkor „szembe kell jönnie” az utcán. Ez a kiállítás most a képzőművészet találkozása a hétköznapokkal, a 28 alkotó sajátos üzenetküldése az utca emberének – monda köszöntőjében Bús Balázs polgármester. Úgy fogalmazott, a hasonló felépítésű, de már régebb óta látható Kórház utcai tárlat sikere bíztatás volt számukra, hogy érdemes a művészetet ezen a módon közelebb vinni az emberekhez. Reményét fejezte ki, hogy a travezrek külső oldalán látható festményekre, illetve a belső grafikákra úgy tekintenek majd az erre járók, mint az Óbudai Nyár programsorozat idei színvonalának reprezentánsaira.

Traverzes3Valóban képzőművészeti kiállítás, amit most itt látunk? – tette fel a megosztó kérdést megnyitó beszédében Feledy Balázs művészeti szakíró. A kérdés arra utal, hogy a köztéren eredeti műveket nem lát a közönség, csupán igényes másolatokat, melyek egyenlő méretűre lettek igazítva, így “nem igazán érzékelhető” az a változatos technikai gazdagság, melyeket az olajfestmény, az akvarell, a grafika és a rézmetszet képvisel. A feltett kérdésre lehet nemmel és igennel is válaszolni, hiszen formai, színbeli lényegük által erőteljesen utalnak a valóságos munkákra. Összességében egy élvezhető látványegyüttessel találkozhat az utca embere, az érdeklődők és a művészet iránt nem érdeklődők is – hangsúlyozta, kiemelve, hogy ez az a szempont, mely felülírja az esetlegesen felmerülő művészeti aggályokat. A kiállítást igazi óbudai kezdeményezésnek nevezte a szakember, a Tenk Lászlóról pedig külön is megjegyezte, nagyon szisztematikus, tudatos és ezért értékes gyűjtőmunkát végez.

A kiállítás rendezője, Tenk Dóra az esemény zárásaként jelezte, a szabadtéri tárlat augusztus 31-éig tekinthető meg.