Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A kerületi Csukás István műveltségi vetélkedőn jártunk

2021. november 9., 15:06

Minden évben megrendezzük kerületünkben a Csukás István műveltségi vetélkedőt, mely igen népszerű idősklubjaink tagjainak körében. Az idei esztendőben öt csapat jutott a költő-meseíró életművét feldolgozó verseny döntőjébe.

„Ha szereted viszont szeret
Ha mosolyogsz, ő is ám!
Ha bánat ér, megosztozik
Szegény szíved bánatán.
Cirógatod, megcirógat
Becézgeted, örül ám,
Szíved örül, lelked röpül,
csodálatos illatán.
Orvosság ez minden bajra
Gondot s a bút űzi ám!
Szíved-lelked meggyógyítja,
míg merengsz az illatán!”

 

A bűvös virág kedves, elgondolkodtató sorait idézve köszöntötte dr. Kiss László a kerületi Csukás István műveltségi vetélkedő döntőbe jutott csapatait, majd hozzáfűzte:

„Ahogyan korosztályom minden tagja, úgy magam is, túlzás nélkül mondhatjuk, Csukás István meséin nőttem fel. Csukás meséi mindig túlmutatnak az egyes történeteken, mindig többet adnak: arra tanítanak, mit tehetünk embertársainkért, hogyan lehetünk egymás szerető, vigasztaló bűvös virágai. A verseny kiváló alkalom arra is, hogy közösen elmélyedjünk e mögöttes, gazdag tartalmakban.”

Hagyományosan minden év őszén megrendezzük idősklubjaink irodalmat kedvelő tagjai számára a Csukás István műveltségi vetélkedőt. A részt vevő csapatok ezúttal is az erős óbudai kötődésű költő-meseíró életművét feldolgozva készültek a versenyre, már augusztus óta.

A döntőbe végül öt csapat tagjai jutottak, akiket Haskóné Alker Annamária, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője szintén üdvözölt, és megköszönte valamennyiük komoly, elhivatott munkáját.

A műveltségi verseny zsűrifeladatait Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár igazgatója és Farkas László irodalomtörténész vállalta el. Farkas László, aki szerkesztője, egyben jó barátja is volt Csukás Istvánnak, a vetélkedőre való felkészülésben szintén nagyban segítette a kerületi idősklubok közösségeit.

Gratulálunk a versenyző csapatoknak. Farkas Mónika, a szerkesztő lánya is elfogadta a meghívásunkat a vetélkedő döntőjére, és együtt drukkolt velünk az irodalmi versenyen.

 

Haskóné Alker Annamária intézményvezető és dr. Kiss László polgármester köszöntötte a döntősöket

Idősklubjainkból öt csapat jutott el a döntőig a Csukás István életművét feldolgozó vetélkedőben

Farkas László irodalomtörténész, szerkesztő, a zsűri tagja a felkészülésben is segítette a csapatokat

A zsűri feladatait Farkas László és Pőcze Márta könyvtárigazgató vállalta

Süsü meséjén generációk nőttek fel