Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Közterület-felügyelet hajója is részt vett a dunai mentésben

2019. június 11., 13:17

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete hét éve működtet hajós szolgálatot az óbudai Duna-szakaszon a BRFK Vízirendészettel együttműködésben. A felügyelet hajója most is a rendőrséggel együttműködve, az mentés biztosításában és kiszolgálásában vett részt.

A május 29-i hajóbalesetet követő hajózási zárlat biztosításában való közreműködésre kérte fel a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Budapest Vízirendészet a Közterület-felügyelet hajós szolgálatát. A zárlatot eredetileg június 6tól 8-ig tervezte a rendőrség, de a mentési munkálatok elhúzódása miatt egészen a mai napig részt vett az ÓBKF hajója az érintett Duna-szakasz biztosításában, valamint a mentési műveletek kiszolgálásában.

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete és a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Budapest Vízirendészet sokéves, eredményes együttműködését bizonyítja, hogy a rendőri vezetők a Közterület-felügyelet segítségét kérték.

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát. A háttérben a Közterület-felügyelet hajója.
MTI/Lakatos Péter

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2012-ben rendelkezett a vízi járőr szolgálat létrehozásáról. A feladatok ellátásának érdekében került beszerzésre a jelenleg is használatban lévő Wawe 520 gumitestű kisgéphajó. A hajón egyszerre egy fő közterület-felügyelő lát el közös szolgálatot a BRFK Dunai Vízirendészet munkatársával. A szolgálat idényjellegű és meghatározott területre terjed ki – a Duna közel 10 folyam kilométer hosszú szakaszát érinti.

A járőrpáros a vízi úton történő közlekedés szabályainak betartatásával, a vízi sportok biztonságának felügyeletével, a tiltott helyen fürdőzés visszaszorításával törekednek megőrizni e rendet. A szolgálat eddigi fennállása alatt többször biztosítottak vízi túrákat, kajak-kenu táborokat, számos esetben nyújtottak segítséget bajba jutott motorcsónak, kenunak, kajaknak. Többször került sor élet és vagyonmentésre. A közös járőrszolgálat fő feladata a vízi közlekedés biztonsága, vízi közlekedési balesetek megelőzése, bekövetkezett vízi baleset esetén mentési feladatok ellátása.

Kiemelt kép: Ajpek Orsi / Index