Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A KSH adatokat gyűjt a lakásviszonyok feltárására

2015. október 21., 15:46

A Központi Statisztikai Hivatal október 10. – november 30. között a lakosság lakáskörülményeinek feltárására vonatkozóan gyűjt adatokat. 20 ezer véletlenszerűen kiválasztott lakást keresnek fel.

A “Miben élünk? – Lakásviszonyok, 2015” című adatfelvétel során a véletlenszerűen kiválasztott háztartások lakóit arra kérik, vegyenek részt ebben a nagyszabású lakossági adatfelvételben.

A felmérés segítségével a családok, háztartások lakáshelyzetét vizsgálják. Megkérdezik, mi a véleményük lakáskörülményeikről, hogyan ítélik meg lakásuk, házuk állapotát, terveznek-e lakásváltoztatást, vagy valamilyen beruházást a már meglévő otthonukban. Aki vállalkozik az interjúra, válaszaival hozzájárul, hogy a lakáshelyzetet meghatározó döntések az általa képviselt háztartások körülményeinek, véleményének ismeretében születhessenek meg.

A felmérés fő témakörei:

  • A lakások lakói
  • Az épület jellemzői
  • A lakás jellemzői, helységei, felszereltsége
  • Épületállapot, épület- és lakásfelújítás
  • Lakásköltségek, lakáshitelek
  • Lakástörténet, lakásmobilitás
  • Lakáspiaci helyzet
  • Lakásváltoztatási tervek

A válaszadás önkéntes és név nélküli. Az adatokat bizalmasan kezelik és kizárólag statisztikai célra használják. Az eredményeket csak összesítve teszik közzé. A statisztikáról szóló 1993. évi XLVI, valamint Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény vonatkozó előírásait maradéktalanul betartják.

A vizsgálat eredményeit 2016 első félévében teszik közzé a KSH honlapján. Ezek után szakértők bevonásával részletes elemzések is készülnek majd.

A Miben élünk? – Lakásviszonyok, 2015 című felvételt megelőzően 1999-ben és 2003-ban hajtott végre a KSH hasonló, átfogó lakásvizsgálatot.

További kérdésekre az alábbi elérhetőségeken válaszolnak:

E-mail: mibenelunk@ksh.hu vagy a 06 80 200 766 ingyenes zöld számon.

Hívható hétfő-csütörtök: 8:00–16:30; péntek: 8:00–14:00