Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A madarak és a fák ünnepe – A természet tiszteletének és védelmének napja

2021. május 10., 08:35

A természet védelméről nem lehet eleget beszélni. A madarak és fák napja alkalmat ad arra, hogy újra végiggondoljuk, mennyi dolgunk van még, hogy harmóniában éljünk a természettel.

A világ első madarak és fák napját Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban. A kezdeményezés elsősorban a természetvédelemre való nevelést volt hivatott elősegíteni.

Napjainkban a környezet védelme, a természetes és épített világ harmonizálása még sürgetőbb feladat, mint valaha. Igaz ez egyéni cselekedeteinkre és össztársadalmi intézkedésekre egyaránt. Az egyik legfontosabb lépés a gyerekek nevelésében, szemléletformálásában rejlik, abban, hogy a magunk példáján keresztül a környezet tisztelete és megóvása az életük része legyen.

A harmadik kerületben nagy odaadással dolgozunk azon, hogy a “Zöldülő Óbuda” ne csak szlogen legyen, hanem valódi tartalommal töltsük fel. Méhlegelő, faültetések, közösségi komposztáló, folyamatos szemétszedési kampányok, a fenntartható működés újra- és újragondolása mind-mind részei annak a feladatnak, hogy közösen tegyünk Óbuda-Békásmegyerért.

A kerület első főkertésze, dr. Kerényi-Nagy Viktor személye garanciát jelent többek között arra is, hogy a fatelepítések úgy valósuljanak meg, hogy a helyszín és az épített környezet adta sajátosságoknak megfelelő fafajták kerülnek parkjainkba, útjaink mellé. Főkertészünk beszámolóival valódi szemléletformáló tevékenységet is végez, érdemes az oldalát követni: Óbuda-Békásmegyer Főkertésze.

Idén először hirdettük meg az Óbuda fája 2021 kampányt, amelynek célja, hogy felhívjuk a harmadik kerületben, a közvetlen környezetünkben lévő fákra, azok értékeire, védelmére a figyelmet, már az egészen fiatalokét is.

Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére indítottuk tavaly szemlÉLETFORMÁLÓ beszélgetéseinket, amelyek során az adott téma egy-egy szakértőjével kézzelfogható tippeket kapunk hétköznapjaink környezettudatosabb megéléséhez.

Fontosnak tartjuk továbbá azt is, hogy törekvéseink ne ad hoc jellegűek legyenek, ezért készült el a szakmai hátteret biztosító Fenntarthatósági stratégia és a Klímastratégia.

Minden cselekedet számít, és minden kis lépés fontos.

Május 10-én, a madarak és fák napján Sir David Attenborough, akit a  “természet emberi hangjaként ” is szokás emlegetni, és épp a napokban ünnepelte 95. születésnapját, gondolata érvényesebb, mint valaha: a földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni.