Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Magyar Népzeneoktatás Ünnepe Óbudán

2019. június 7., 10:02

Harmadik alkalommal rendezték Óbudán a Magyar Népzeneoktatás Ünnepét. A hagyományéltető, ingyenesen látogatható országos művészeti fesztivál a népzenei műhelyek, mesterek és tanítványok országos találkozója. A rendezvény azzal a szándékkal jött létre, hogy megérdemelt és kiemelt figyelmet kapjon a világon egyedülálló kulturális örökségünk, a magyar népzeneoktatás.

Az esemény szervezője a Magyar Hangszermíves Céh, házigazdája az ország legnagyobb múlttal rendelkező népzenei műhelye, népzenét oktató intézménye, az Óbudai Népzenei Iskola. Az esemény időpontja minden esztendőben Kobzos Kiss Tamás születésnapjához kötődik. A fesztiválhoz az idén is számos közművelődési intézmény, közismert népzenész – zenepedagógus, valamint közel negyven alsó, közép – és felsőfokú művészetoktatási intézmény csatlakozott.

A fesztiválnak június 1-jén a Fő tér, a Kobuci kert és az Esernyős adott otthont. A színpadokon a népzenei műhelyek bemutatkozása mellett folyamatosan zajlottak a Mesterek és Tanítványok népzenei koncertjei, este pedig a Magonc zenekar koncertjével zárult a mulatság. A fesztivált egész napos szabadtéri családi programok tették még teljesebbé: aprók tánca és közösségi muzsika, az élő műhelyekben a Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola mesterei és növendékei, a Magyar Hangszermíves Céh és a Tündérkert játszóháza, valamint a Míves Vásár Téren népművészeti, iparművészeti portékák vására, gasztronómiai csemegék tárháza, népi játékok játszótere és kosaras körhinta várta az eseményre látogatókat.