Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Miklós téri selyemgombolyító kerítésfalának megbontása ügyében folyamatosan tárgyal önkormányzatunk

2021. június 15., 12:22

A selyemgombolyító műemléki épületének udvarán új vendéglátó egység nyílt olyan módon, hogy a Miklós téri játszótérre nyílóan a kerítés falát megbontották. A megbontott kerítésre lengőkaput helyeztek el, amit önkormányzatunk munkatársai észleltek.

A vendéglátóhely és a kapu nyitásához ez év februárjában információt kértek önkormányzatunktól. Munkatársaink tájékoztatták a kérelmezők képviselőjét arról, hogy a selyemgombolyító műemléki védettsége okán több hatóság, így a műemlékvédelmi feladatokat ellátó hatóság megkeresése is szükséges lehet.

A gyalogos kapu tényleges megnyitását munkatársaink a múlt hét folyamán észlelték, ezt követően több helyszíni szemlét tartottak.

Álláspontunk szerint nem szerencsés egy zöldterületen lévő játszótérre vendéglátó egység kapuját – amelyen közlekednének a vendégek – rányitni, különösen akkor, ha az érintett telekre a bejárás más irányokból is megoldott.

Az önkormányzat joggal zárhatja le a zöldterületen keresztüli bejárást, különösen abban az esetben, ha a zöldterületet a kapunyitással kapcsolatban végzett munkálatok sajnálatos módon meg is rongálták.

Munkatársaink a tegnapi napon kivonultak a zöldterület védelme érdekében, intézkedés közben a felek együttműködési szándékukról biztosították egymást, ezért önkormányzatunk intézkedését ideiglenes felfüggesztettük.

Az önkormányzat jelenleg is tárgyal az érintettekkel, a hivatalos kapcsolatfelvétel megtörtént.

Ezúton jeleznénk továbbá, hogy a Krúdy-negyedben korábban megnyitni szándékozó vendéglátóhely kapcsán is volt lakossági tiltakozás az ottani bölcsődei és óvodai épületek közelsége okán. Önkormányzatunk jelenlegi eljárását is több oktatási és nevelési intézmény közelsége, továbbá egy játszótér közvetlen szomszédsága, a zöldfelület védelme, valamint egy műemléki épület érintettsége indokolja.

 

selyemgombolyító fala