Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A műveltség jó sorsban ékesség, balsorsban menedék

2018. január 26., 08:01

Az Óbudai Kulturális Központ a több éves hagyományokhoz híven, 2018-ban is megrendezte a kerületi Műveltségi Vetélkedőt.

A népszerű verseny a III. kerület, általános iskolák és hat osztályos gimnáziumok, 7. és 8. osztályos tanulói számára került meghirdetésre. A szellemi csatát a Kultúra Napján, január 22-én tartották, mely minden évben egy neves személyiség alakjához is kötődik. Idén Petőfi Sándor emlékévet ünnepelhetünk, hiszen a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja 195 évvel ezelőtt született.

Minden iskola két csapattal nevezett a vetélkedőre, három-három fővel, egy iskolából. A három fős csapatok fantázianévvel jelentkezhettek az Óbudai Kulturális Központ szervezőjénél. Idén különösen sok csapat méretette meg magát, nyolc iskolából összesen tizenhat csapat indult.

A vetélkedőt Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter, a III. kerület országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki az első helyezetteknek fejenként 5-5000 forintos könyvutalványt ajánlott fel.

A meghívott zsűri tagjai három iskolából érkeztek:

Balogh István – a zsűri elnöke: Medgyessy Ferenc Általános Iskola, iskolai munkaközösség vezetője, magyar-történelem szakos tanár

Dénes Tünde – Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, iskolai munkaközösség vezetője, magyar szakos tanár.

Kásáné Madarász Ágnes – Zypernovsky Károly Általános Iskola, magyar szakos tanár.

A vetélkedőn a kérdések öt témakört öleltek fel:

  1. Általános Műveltségi kérdések
  2. Reformkor időszaka: történelem; irodalom: Kölcsey Ferenc élete, irodalmi munkássága és a Himnusz megalkotása; zene; színház; társadalom-gazdaság
  3. Gróf Széchenyi István élete és munkássága
  4. Reformkori költemények: idézetek felismerése
  5. Petőfi Sándor élete és irodalmi munkássága

A 2018-as Műveltségi Vetélkedő – a korábbi évekhez hasonlóan – most is nagyszerű hangulatban és az egészséges versenyszellem jegyében telt. A diákok lelkiismeretesen és becsületesen vették az akadályokat, válaszolták meg a kérdéseket. Az eredményhirdetés előtt mindenki izgatottan várta, melyik csapat hol végzett.

Az első hat helyezettet díjazta a zsűri, a képzeletbeli dobogóra pedig a következő három csapat, három iskola diákjai állhattak fel:

I. helyezett: Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, „Reformerek” fantázia nevű, 8. osztályos csapata.

Csapattagok: Csákvári Dániel, Osztovits Dénes János, Bodor László

II. helyezett: Óbudai Nagy László Általános Iskola „Anfandorvi” fantázia nevű, 8. osztályos csapata.

Csapattagok: Kovaci Fanni, Meksz Vivien, Princz Anna                         

III. helyezett: Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, „Huncutok” fantázia nevű, 7. osztályos csapata.

Csapattagok: Krisztián Tamás, Pethő Nóra, Suszter Petra

 A díjakat Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át.