Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Nemzetközi Vöröskereszt napja – felbecsülhetetlen segítség a járvány idején is

2021. május 7., 22:35

Május 8-án ünnepeljük a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom világnapját. A szociális segélyezéstől és az elsősegélynyújtás oktatásától kezdve a véradások szervezéséig a Vöröskereszt tevékenysége nagyon szerteágazó.

Nemzetközi Vöröskereszt a pártatlanság, semlegesség, függetlenség, emberiesség, egyetemesség és önkéntesség elvei alapján működő nemzetközi segélyszervezet, melynek 17 millió önkéntese és 450 ezer dolgozója van, és amely több mint 160 millió embert ér el évente.

Csak Magyarországon a Magyar Vöröskereszt több mint 600 ezer emberhez jut el. A szociális segélyezéstől és az elsősegélynyújtás oktatásától kezdve a véradások szervezéséig a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek fáradhatatlan odaadásával biztosítja ezeket a szolgáltatásokat.

A Magyar Vöröskereszt 2021 májusában ünnepli megalakulásának 140. évfordulóját. Ebből az alkalomból országos plakátkampányt indítottak, mellyel segítségnyújtó tevékenységük sokszínűségét szeretnék reflektorfénybe állítani.

Legismertebb tevékenységük a véradások szervezése, melyet az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben végeznek. Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozniuk, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Ez a járvány időszakában különösen nehéz feladat.

2020-ban több mint tízezer véradó eseményt szerveztek, amelyen közel 330 ezer ember adott vért.

A Fő téri Esernyős Kávézó is rendszeresen biztosít helyiséget a véradáshoz, ezt idén februárban elismerő oklevéllel is megköszönték a Vöröskereszt fővárosi képviselői.

Köszönjük a Vöröskereszt munkatársainak és önkénteseinek az áldozatos munkát!