Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A nyár veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

2016. július 12., 12:00

A nyár a szabadtéri programok, a fesztiválok, a nyaralás és a nyári táborok időszaka. A felhőtlen kikapcsolódást, pihenést vagy szórakozást azonban könnyen tönkreteheti egy baleset vagy tűzeset.

A biztonság és a felhőtlen pihenés érdekében fontos tisztában lenni az erre az időszakra leginkább jellemző veszélyekkel és a baj megelőzésének lehetőségeivel. Otthon – ahogy az év egyéb időszakaiban, úgy ilyenkor is jellemzőek a konyhai tűzesetek és az elektromos hálózat, valamint az elektromos berendezések túlterheléséből adódó tűzesetek. A serpenyőben meggyulladó olajat soha ne próbáljuk vízzel oltani, elektromos tűz esetén pedig először áramtalanítsuk a helyiséget.

Nyaraláskor – elsősorban a viharok és a kerti sütés-főzés következtében kialakult kisebb tüzek jelentenek veszélyt. Vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzítsük vagy tegyük biztonságos helyre, így elkerülhetőek a sérülések és a károk egy része. A kertben meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű oltóanyag.

nyár óbuda

Vízparton – leggyakrabban a hirtelen jött viharok jelentenek veszélyt a vízben és a vízparton tartózkodókra. A hazai nagy tavakon viharjelző rendszert működtet a katasztrófavédelem az itt tartózkodók tájékoztatása és biztonsága érdekében. Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. A II. fokú viharjelzés – percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.

Táborban jellemzően kisebb balesetek fordulnak elő olyankor, amikor a táborozók nem tartják be a táborvezetők által ismertetett biztonsági szabályokat. Túrázáskor ne hagyjuk el a csoportot, legyen nálunk feltöltött mobiltelefon és térkép, segítségkérésnél pedig a lehető legpontosabban próbáljuk megadni a baleset helyszínét.

Fesztiválokon a legnagyobb kockázatot a nagy tömeg és a bódult állapotú emberek jelentik. Bármilyen jellegű baj esetén a legfontosabb, hogy nyugodtan kövessük a biztonsági személyzet utasításait. A legnagyobb rendezvényeken operatív törzs működik, amely indokolt

A tartósan száraz időszak egyik velejárója, hogy emelkedik a szabadtéri tüzek kialakulásának kockázata. Mielőtt tüzet gyújtanánk a szabadban, tájékozódjunk arról, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom, illetve minden, a szabadban észlelt tűzesetet jelentsünk be a 112-es segélyhívó számon.

A hőség és a hétvégi forgalom növekedése miatt ilyenkor emelkedik a balesetek száma, amelyek torlódáshoz és hosszabb várakozáshoz vezetnek. Csak úgy induljunk útnak, hogy gondoskodtunk megfelelő mennyiségű folyadékról saját magunk, családunk vagy utastársaink, valamint a velünk utazó házikedvencek számára. Kisgyermekeket, alvó embert és háziállatot ne hagyjunk a tűző napon a bezárt járműben!