Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Pók utcai lakótelepre is telepítünk fákat – A több száz csemete ültetését már el is kezdtük

2021. március 16., 17:01

Folytatjuk kerületünk zöldítését. Elsősorban őshonos fákat ültetünk a Pók utcai lakótelep környezetében. Ezúttal arról is megkérdeztük főkertészünket, mi alapján dönt az egyes telepítendő fajok mellett.

Fatelepítési programunk megérkezett a Pók utcai lakótelepre is. Az összesen 163 fa mellett 48 cserje is: veresgyűrű som gazdagítja az itteni környezetet.

30 darab korai juhart, 15 gyertyánt, 20 török mogyorót, 20 magyar kőrist, 22 svéd berkenyét, 36 kislevelű hársat és 20 zselnicemeggyet ültet önkormányzatunk folyamatosan.

„Úgy gondolom, hogy a körültekintően megválasztott növényfajokkal hozzájárulunk a kerület ökoszisztémájának védelméhez – magyarázza dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze, hogyan is választanak ki egyes növényfajokat. – Ezért is telepítünk elsősorban őshonos, nagy biológiai értékkel bíró, ökológiai hálózatot fenntartó növényfajokat.”

Ugyanis ha őshonos fajokat ültetünk, az idegen fajok fenyegető fertőzésveszélyét mérsékelhetjük, így csökkenthetjük a természet és az önkormányzat pénztárcájának terhelését: ezek a növények nem igényelnek mérgező permetezést a kórokozók és a kártevők visszaszorítására.

„A veresgyűrűsom-cserjéket a közösségi komposztálók árnyékolására és takarására szántuk – folytatja főkertészünk. – A fafajok kiválasztásakor az is szempont volt, hogy jellemzően különböző időpontokban virágozzanak, azaz minél hosszabban gyönyörködhessünk virágzó lombjaikban.”