Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A Római-part rendezéséről is döntött a főváros

2016. június 13., 17:02

Csaknem száz napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés június 8-ai rendes ülésén. Egyebek mellett döntöttek arról, hogy a Főkertet bízzák meg a római-parti partrendezés tervezésével. – Hírösszefoglaló.

Megbízta a Főkertet a főváros, hogy a csillaghegyi öblözet dunai partszakaszán (az Aranyhegyi- és a Barát-patak között) megtervezze a majdani rekreációs területet. A cél „a partszakasz tájhasználatának fejlesztése, kiépítése, használható és élhető környezet kialakítása”. A tervezés során – amelyre 80 millió forintot biztosított a közgyűlés – koncepcióterv, látványtervek, engedélyezési tervdokumentáció és kiviteli tervek készülnek.

A Fővárosi Közgyűlés áprilisban döntött arról, hogy 12,7 milliárd forint összköltséggel valósítja meg a csillaghegyi öb­lö­zet árvízvédelmét, amely 2019-ig készülhet el. A munkák során ki kell váltani a Római-parton több mint 3 kilométeren húzódó, 1200 millimé­te­res – még 1976-ban épült – vízvezetéket is, amely Budapest vízellátásának közel negyedét biztosítja.

Tarlós István fővárosiTarlós István főpolgármester a vitában javasolta, hogy vessenek ki helyi adót a hullámtérben lakókra értéknövekedés miatt, kivéve az 1920-1930-as években, az akkori szabályoknak megfelelően épült családi házakat. Azt is javasolta, hogy a főváros vásároljon meg egy faátültető gépjárművet, amely 93 százalékos hatékonysággal tud fákat átültetni 38 centiméteres faátmérőig.