Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A spanyol nagykövet asszony levélben köszönte meg az Ángel Sanz Briz-emléknapot

2020. október 21., 08:55

Anunciada Fernández de Córdova spanyol nagykövet szívélyes hangú levélben köszönte meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak, valamint dr. Kiss László polgármesternek a híres embermentő spanyol diplomata, Ángel Sanz Briz emléknapjának megszervezéséhez nyújtott segítséget és a támogatást.

Ahogy a nagykövet asszony fogalmaz: „A rendezvény elérte célját, hogy méltó módon emlékezzünk meg a holokauszt áldozatairól, valamint az Ángel Sanz Briz vezette Spanyol Követség által megmentettekről.”

Háláját fejezte ki továbbá, hogy a megemlékezés és a tisztelgés részeként az Egy angyal Budapesten című, kétnyelvű kiadványt, amely a spanyol embermentő életútját foglalja össze, minden, a kerületben tanuló tizenegyedikes diák megkapta, valamint az önkormányzat oldalán ingyen is elérhető. A tájékoztató a budapesti spanyol nagykövetség és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közreműködésével készülhetett el.

Ebben az évben is egy juharfa elültetésével tisztelegtünk Ángel Sanz Briz emléke előtt, aki a vészkorszak idején több mint 5200 magyar zsidó életét mentette meg. A diplomata védett házakat alapított, útleveleket állított ki, élelmiszert szerzett az üldözötteknek. Így méltán kapta meg a Jad Vasem Intézet „Világ Igaza” elismerését.

Anunciada Fernández de Córdova kiemelte az intézményeink közötti együttműködés és párbeszéd fontosságát, erejét, és biztosította a polgármestert, hogy a jövőben igyekeznek még szorosabbra fűzni ezeket a szálakat.