Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

„A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön” – Színházi világnap online programokkal

2021. március 27., 10:13

A színházi világnap alkalmából több társulat és intézmény is online programmal és közvetítéssel készül, hogy együtt ünnepelhessünk.

„Emberemlékezet óta történeteket mesélünk egymásnak. A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön”, üzeni Helen Mirren, Oscar-díjas színésznő kollégáinak és minden, színházszerető embernek a színházi világnap alkalmából.

Március 27-én minden évben hagyományosan a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg gondolatait a művészek és a közönség számára. 1962 óta ünnepelünk e napon, hogy ekkor a megszokottnál is nagyobb figyelemmel tekintsünk közös kincsünkre, a színházművészetre – és tágabb értelemben a kultúrára.

Tisztelegjünk ma a színészek és minden színházi dolgozók előtt, akiknek felejthetetlen élményeinket köszönhetjük, és biztosítsuk őket szeretetünkről és támogatásunkról. Erre napjainkban különösen szükség van, hiszen e nehézségekkel teli időszak nagyban sújtja az előadók világát, ahogyan nekünk, színházlátogatóknak is egyre jobban hiányzik a személyes találkozás, a művészeti produkciók közös megtekintése a valóságban.

Ugyanakkor azt is látjuk, a művészek képzelőerejüknek köszönhetően új utakat fedeznek fel a közönséghez e megváltozott időkben. Több hazai intézmény is készül ingyenes online produkcióval a színházi világnapon, a kínálatból válogattunk.

Az óbudai Térszínház március 27-én 15.00 és 18.00 órakor online közvetíti Bornemisza Péter Magyar Elektra című darabját. A görög tragédia nyomán született, de ízig-vérig magyar drámát a társulat a honlapján: www.terszinhaz.hu és Facebook-oldalán https://www.facebook.com/Terszinhaz tekinthetjük meg.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szintén online programkínálattal tiszteleg e jeles nap előtt. Többek között virtuális kalandjátékra hív a Bajor Gizi-emlékszobában; új virtuális kiállítása a felejthetetlen Márkus Lászlót idézi meg; Kulisszák mögött címmel pedig szubjektív tárlatvezetésen vehetünk részt a Bajor Gizi Színészmúzeum állandó kiállításán.

A Budapesti Operettszínház Kacsóh Pongrác János vitéz daljátékának online közvetítésével készül, melyet  a színház Youtube-csatornáján, 19 óra 30 perctől élvezhetünk. Helen Mirren említett színházi világnapi teljes üzenetét Nádasi Veronika és Homonnay Zsolt tolmácsolásában hallhatjuk az előadás előtt.