Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A szoptatás védelme közös felelősségünk – Augusztus 1. az anyatejes táplálás világnapja

2021. augusztus 1., 09:28

Augusztus elseje csaknem harminc esztendeje az anyatejes táplálás világnapja. Augusztus első hetében pedig számos országban rendezik meg a szoptatás világhetét a témába vágó rendezvénysorozattal. Óbuda-Békásmegyer védőnői is színes és hasznos programokkal készülnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben augusztus elsejét az anyatejes táplálás világnapjává nyilvánította. Azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára és arra, hogy a szoptatás az anya és a gyermek későbbi személyes kapcsolatában is döntő jelentőségű.

Minden esztendőben a világnapnak és a világhétnek van egy főüzenete, a 2021. év jelmondat: „A szoptatás védelme közös felelősségünk.”

„A szoptatás sokrétű védelmet nyújtó, komplex gondoskodásforma. Hogy ez valóban így legyen, közös felelősségünk. A várandós kismamával, majd az anya-baba párossal kapcsolatba kerülő valamennyi személynek felelőssége: a közvetlen családtagoknak és a tágabb környezetnek egyaránt, beleértve a barátokat, ismerősöket és az egészségügyi szakembereket is” – mondja Schadek-Bíró Éva, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata intézményvezetője.

Az édesanyákat sokféleképpen támogathatjuk. A kéretlen és esetleg elbizonytalanító tanácsok helyett főként kézzelfogható, fizikai segítségre van szüksége az új szerepbe került családnak az első hetek újrarendeződésének időszakában, például a bevásárlásban, a házimunkában, a főzésben, a nagyobb testvér felügyeletében és gondozásában.

A területi védőnők pedig a várandósgondozás során többek között felkészítik az édesanyát a szoptatásra, hogy a baba megszületésekor már magabiztosak, a megfelelő információk birtokában lehessenek. És a hazaadást követően az újszülött és a gyermekágyas anya gondozását tovább folytató területi védőnő és házi gyermekorvos támogatja őket.

„Persze a baba megszületését követő első napok, hetek sok új kérdést hozhatnak még a legrutinosabb szülők számára is – folytatja vezető védőnőnk. – Ez a természetes tanulási folyamat része, fontos, hogy ilyenkor ne legyünk türelmetlenek magunkkal, ne érezzük kudarcnak, ha az elején segítséget kérünk, amikor szükségesnek érezzük. Egy-egy nehezebb szituációban a szoptatási tanácsadók is azonnali segítséget tudnak adni. Mi itt, a kerületben abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy két területi védőnőnk munkájuk mellett IBCLC laktációs tanácsadóként is működnek (Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói – International Board Certified Lactation Consultant – oklevéllel rendelkeznek), akikkel szükség szerint a kolléganők is konzultálni tudnak.”

Védőnői szolgálatunk kiemelt céljának tekintik a szoptatás támogatását, az intézményünknél dolgozó 46 területi védőnő segítségével. A járvány alatt is online szoptatási tanácsadással és a honlapjukon keresztül elérhető anyagokkal segítették az anyák felkészülését.

Az idei szoptatás világhetére pedig programsorozattal készülnek, augusztus 1–7. között mindennap a témával kapcsolatos írást tesznek közzé a honlapon és a közösségi oldalukon, emellett a várandósok számára online szoptatásra való felkészítés, laktációs tanácsadóval történő beszélgetés, babamasszázs-bemutató és babaelsősegély-foglalkozás is lesz a kínálatban.

 

anyatejes táplálás