Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A tettesek hozzáállására is emlékezni kell

2017. június 8., 13:51

Az Óbudáról származásuk, vallásuk vagy meggyőződésük miatt elhurcoltak emléke előtt közösen tisztelegtek szerdán a zsinagóga hívő közösségének tagjai valamint Kiss László országgyűlési képviselő, Bús Balázs polgármester, az alpolgármesterek és a III. kerület önkormányzata munkatársai.

Az igazsággal kapcsolatos kinyilatkoztatások hitelességét mindig érdemes a megszólaló személyes tettein keresztül megmérni – erről is szólt Köves Slomó vezető rabbi az igazságkereső ember példabeszédének felelevenítésével.  A zsidó hagyományban a megemlékezés lényege, a mi mindennapi életünkre is ható tanulság levonása. Nem csak együttérzés az áldozatokkal, valamiféle fájdalmas visszarévedés. Ilyenkor érdemes a tettesekről és a csendes tömegről is elgondolkodni. Úgy fogalmazott, nem lehet csupán jókra és rosszakra leegyszerűsíteni az egykor történteket, hisz amikor eljön az igazság pillanata, kiderül, hogy ennél sokkal összetettebb kérdés. Minden emberben van jó és rossz, és végül az dönti el a besorolását, hogy miként cselekszik, amikor úgy gondolja, hogy senki sem látja őt.

A beszédet követően az egybegyűltek a zsinagógában a 23. zsoltár és a kaddis eléneklésével fejezték ki együttérzésüket az áldozatok és hozzátartozóik felé.

Fotó: Benkő Vivien Cher