Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

A tűzoltónap alkalmából megkoszorúztuk Szent Flórián óbudai szobrát

2022. május 3., 16:19

Szent Flórián emlékének ápolása szép kötelességünk itt, a harmadik kerületben. Eleink az ő védelmébe ajánlották Óbudát, és a tűzoltók védőszentjeként is tiszteljük. Szent Flórián napja és a tűzoltónap alkalmából koszorúzással egybekötött ünnepséggel tisztelegtünk előtte.

„A vértanú Szent Flórián tiszteletét az Óbudán otthonra lelő német ajkú közösség hozta magával, gazdagítva ezzel keresztény kultúránkat. A katonaszent a bajbajutottak megsegítésének képviselőjeként ma is példát mutat nekünk, mi pedig mai követőinek, a minket szolgáló tűzoltóknak tartozunk köszönettel” – mondta Szent Flórián alakját felidéző ünnepi beszédében Tercsi Zoltán címzetes apát, az óbudai Szent Péter és Pál-főpébánia-templom plébánosa az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség közös megemlékezésén.

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere ünnepi köszöntőjében kiemelte: „Mai, közös értékeink múltunkban gyökereznek. Így hagyományainkat hálával ápoljuk, és köszönjük a harmadik kerületi német közösség támogatását, hogy Szent Flórián és a tűzoltók napján is velünk tartanak. A jeles napon, amikor megköszönjük a tűzoltóság és a katasztrófavédelem minden munkatársának áldozatos feladatvégzését.”

A harmadik kerületi Ágoston Művészeti Óvoda Halacska csoport óvodásainak kedves előadását követően a Flórián téri barokk fogadalmi oltáránál koszorúkat helyzetek el:

dr. Kiss László polgármester és Burján Ferenc alpolgármester Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nevében,

Veres Péter tűzoltó ezredes, kirendeltségvezető, Zsigó Árpád tűzoltó alezredes, III. kerületi tűzoltó parancsnok és Nagy Tamás György tűzoltó őrnagy őrsparancsnok az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség nevében,

Neubrandt Istvánné elnök az Óbuda-Békásmegyer Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében és Müller István alelnök a Braunhaxler Német Hagyományápoló Egyesület képviseletében,

Zábó Attila elnök és Ujfalvi István képviselő a DK III. kerületi szervezete nevében,

Puskás Péter alelnök, frakcióvezető és Gyepes Ádám alelnök, képviselő a Fidesz III. kerületi szervezete, valamint a polgári frakció nevében.