Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Adományfa: Egyedi installáció a Szentlélek téren

2018. december 6., 08:02

Az elmúlt évihez hasonlóan idén is különleges karácsonyfa díszíti majd az óbudai Szentlélek teret az Advent Óbudán 2018 rendezvénysorozathoz kapcsolódva. Az egyedi installáció fából készült építőelemei rászorulókhoz kerülnek majd az ünnepek után.

A szociális építészet iránt elkötelezett Hello Wood kezdeményezésének a célja, hogy a fa építőelemekből összeállított, több tonnás karácsonyfák az ünnepek után újrahasznosított formában tovább szolgáljanak. A Hello Wood által tervezett karácsonyfák nemcsak a karácsony és az összefogás szimbólumai, hanem arra is felhívják a figyelmet, hogy a megélhetési nehézséggel küzdő családoknak mekkora gondot okoz a fűtés a téli időszakban.  Az alkotócsapat karácsonyfái idén Óbuda mellett Kecskeméten, Kőbányán, Bécsben és Londonban is megépülnek. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata ebben az évben is fontosnak tartotta, hogy a kezdeményezés mellé álljon.

A Hello Wood Adományfája egy akácfa rönkökből felépített 16 méteres, 40 tonnás alkotás, amely a Szentlélek téren, az adventi vásár bejáratánál fogadja a látogatókat november 30-tól. Az egyedi megjelenésű óriás installációt fényjátékkal világítják meg. Az Adományfa látogatható belső tere a monumentális belmagasság és az egyedi szerkezet okán különleges helyszínét adja az óbudai adventi vásárnak, ahová betérve pár pillanatra elvarázsolódhatunk a karácsonyi forgatagban.

Az ünnepi installációhoz felhasznált tűzifák az elbontás után – Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata támogatásának köszönhetően, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével – rászoruló családokhoz jutnak el.

A különleges karácsonyi fát Vízkereszt után bontják le.