Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Adományból új rohamkocsi

2015. december 10., 09:17

A 40 millió forint értékű rohamkocsi megvásárlásához számos magánszemély, valamint négy budai kerületi önkormányzat, köztük a III. kerületi is, illetve a Szerencsejáték Zrt. is hozzájárult.

MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás

Győri-Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a szerdai sajtótájékoztatón  elmondta: a pénzt, amely az autó megvásárlásához és felszereléséhez kellett, magánszemélyek kis összegű felajánlásaiból, az I., a II., a III. és a XI. kerületi önkormányzat támogatásával, valamint a Szerencsejáték Zrt. hozzájárulásából sikerült előteremteni.

Közölte, az MMSZ Mentőszolgálata 120 önkéntessel biztosít mentőellátást Budán. A mentőszolgálat rohamkocsiját évente 1500 alkalommal riasztja a legnehezebb esetekhez az Országos Mentőszolgálat, az eddig használt jármű azonban kiöregedett a szolgálatból.

Az MMSZ Mentőszolgálata 25 éve kezdte meg munkáját “azzal a nagyon határozott céllal, hogy visszakerüljön a magyar mentésbe az önkéntes szolgálat”. A magyar mentés ugyanis eredetileg önkéntes volt, és csak később vált professzionális, állami szolgáltatássá. “Most tehát nemcsak új autót ünneplünk, hanem azt is, hogy a 25 éve vállalt feladat máig élő és működik” – tette hozzá a szeretetszolgálat alelnöke.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat új mentőautó átadás AI
Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi szolgálatának vezetője, Bús Balázs III. kerületi polgármester, Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Zrt. ügyvezető igazgatója, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke

Horváth Tamás, a MMSz Mentőszolgálatának vezetője az MTI-nek elmondta: ez az első olyan mentőautó Magyarországon, amelyben ultrahangkészülék is van, lehetővé téve, hogy bizonyos diagnosztikai vizsgálatokat már a kórházba szállítás közben elvégezzenek a betegen.

A most vásárolt autó különlegessége továbbá, hogy – szemben a legtöbb, Magyarországon használt mentőautóval – nem kisteherautóból lett átalakítva, hanem eleve mentőautónak készült. Így más technikai adottságokkal rendelkezik. Az oldal-lengéscsillapítás például azt a célt szolgálja, hogy a nagy sebességgel kanyarodó autóban is biztonsággal szállíthassák a betegeket. További speciális felszerelése a “csúszásgátolt padló”, valamint, hogy a betegszállító térben mindenhol legömbölyített felületek vannak – ismertette Horváth Tamás.

Nagy Gábor Tamás az I. kerület polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, a mostani már a sokadik alkalom, hogy a budai kerületek összefogtak egy “az alapfeladataikhoz nem tartozó”, de nemes feladat támogatására. “Mi nemcsak az autónak örülünk, hanem az együttműködésnek is, amelyben mindenki azt keresi, hogy hogyan tud segíteni” – fogalmazott.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere kiemelte: a III. kerület több mint 20 éve működik együtt az MMSz-szel, amely a hajléktalanellátást, alapellátásokat, kenyérbérletet és egyéb és a szociális ellátásokat is nyújt a városrészben. Az egészségügy területén kiemelte, hogy a kerületi szűrőnapokon a tüdőszűrő busszal kapcsolódnak be. Kitért arra: a mentőautó megvásárlását azért is tartották fontosnak támogatni, mert 2007-ben, amikor jóformán megszüntették a Szent Margit-kórházat, és a Szent János-kórházba szállították az észak-budai betegeket, megtapasztalták a kerület lakói, mennyire fontos, hogy a lehető leggyorsabban eljuthassanak az egészségügyi intézményekbe.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat új mentőautó átadás_2 AI
Fotó: Antal István

Molnár László, Újbuda alpolgármestere kiemelte: napjainkban felértékelődött a biztonságérzet szerepe. A legfontosabbá pedig épp akkor válik egy ember életében, amikor veszélybe kerül, és a lehető leggyorsabban szeretne segítséget kapni.

Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Zrt. képviselője elmondta: örömmel biztosították az MMSz-nek azt a 20 millió forintot, amellyel a kerületek és az önkéntesek adományait kiegészítve a szeretetszolgálat megvásárolhatta az új autót.

MTI