Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Advent Óbudán 2018: mesteremberek a kézműves vásáron

2018. november 24., 08:30

A Fő téri karácsonyi vásárba kilátogatók minőségi, kézműves termékek között válogathatnak. Az árusok standjainak kínálatában lesznek míves ékszerek, hímzett, szövött textilek, csikóbőrös kulacsok, levendulából készült termékek is. Az Advent Óbudán rendezvénysorozat megnyitója november 30-án lesz.

A boldogság jelképe, a kék madár is megtalálható lesz kerámia formájában az Advent Óbudán kézműves vásárának portékái között. Págyi Zsóka képzőművész 20 évesen kapta kerámikus bizonyítványát, munkái külföldön és magángyűjteményekben is megtalálhatók.

„Alkotásaimba egy-egy pici darabot belegyúrok magamból és bízom benne, hogy elér az emberekhez az a harmónia, ami engem körülvesz és letisztul a munkáimban” fogalmaz az alkotó. Zsóka “Egy jó gondolat is számít” pozitív szellemiségben készítette el új termékeit, melyet szintén kint lesznek a vásáron. „Bízom benne, hogy sok embert megérintenek majd ezek a tárgyaim is”.

(A kék madár mesebeli szimbólumot a történet szerint bárki magáénak mondhatja, ha képes észrevenni és elfogadni a jót, amivel találkozik és az örömöt, ami vár rá. „ A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív” – áll Maurice Maeterlinck művében.)

A kézműves vásáron mesteremberekben sem lesz hiány. Üvegcsiszoló és kovácsmesterség bemutatót is láthatnak az érdeklődők.

Bán György hangszerkészítő pedig különleges hangszereket hoz el és szólaltat meg.  A népi iparművész termékei között találhatunk majd gyümölcsfából készített reneszánsz furulyákat, kavalt, tilinkót, pánsípot, körtemuzsikát vagy meghallgathatjuk miként szólal meg a dvojnive.  „A furulyajátékos a levegővel, leheletével, a lelkével szólaltatja meg a hangszert. Így a megörökölt dallamkészletünk a magyar nép életéről, a magyar nép lelkéről ad rezgéseket, rezdüléseket, és így is hat ránk. Benne rejlik ősi tudásunk, vándorlásunk, történelmünk” vallja a mesterember, aki a magyar nép ősi hangszereit készíti már több mint 35 éve. Bán György felesége pedig fazekas termékekkel várja majd a látogatókat az óbudai adventi vásárban.