Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Adventi hangversennyel és Mikulás-napi meglepetéssel készül az ünnepekre a kerületi román önkormányzat

2021. december 1., 12:24

Óbuda-Békásmegyer Román Önkormányzat Mikulás-csomaggal lepi meg a gyerekeket, és minikoncertet szervez az adventi időszakban. Év közben pedig többféle rendezvényt is tartanak, hogy kulturális hagyományaikat ápolják és megismertessék.

A harmadik kerületi Harrer Pál utcai zeneiskola növendékeit kérte fel Óbuda-Békásmegyer Román Önkormányzat, hogy egy hangversennyel hozzák el az adventi időszakba az ünnepvárás meghitt hangulatát. És a december 14-re tervezett alkalmon kedveskednek a gyerekeknek is Mikulás-napi meglepetéssel.

Az adventi esemény kapcsán Lázár Edit elnökkel a kerületi román önkormányzat éves munkáját is felelevenítettük. Bár a járvány miatt kevesebb személyes találkozásra volt lehetőségük, hagyományőrző rendezvényükről nem kellett lemondaniuk.

A kisebbségi önkormányzat munkájába elsősorban Romániából áttelepült magyar és román ajkú harmadik kerületi lakosok csatlakoztak. Románia hagyományosan soknemzetiségű ország, ahol nyelvek, kultúrák élnek egymás mellett, ezek hagyományait, szokásait kívánják ápolni Óbuda-Békásmegyeren.

Így a román önkormányzat egyik fő hivatása a művészeti hagyományok továbbadása, elsősorban az autentikus román táncok megismertetése a fiatalokkal. Így örömmel vettek részt idei őszi nemzetiségi napunkon, és kapcsolódtak be a gasztronómiai bemutató mellett a négynemzetiségű – román, szerb, bolgár, görög – Balkán Csokor fantázianevű táncbemutató munkájába.

A román néptánckultúrát az egykor Békásmegyerről indult Kincső Néptáncegyüttes műsora képviselte. Előadásukban többek között szilágysági, kalotaszegi és mezőségi román táncokat ismerhetett meg közönség.

Óbuda-Békásmegyer tizenkét nemzetiségi önkormányzatnak ad otthont. Büszkék vagyunk sokszínű kultúránkra, kincsnek tekintjük, őrizzük hagyományaikat.

 

Őszi nemzetiségi napunkon dr. Kiss László polgármester Lázár Edittel, a román önkormányzat elnökével, Karailiev Ivánnal, a bolgár önkormányzat elnökével és Dimopulos Lázárosszal, a görög önkormányzat elnökével

A Kincső Néptáncegyüttes minden korosztályból vár jelentkezőket hagyományőrző táncosai közé

A Kincső 1980-ban alakult Békásmegyeren, mára nemzedékekkel szerettették meg a néptáncot és a népzenét