Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Akadálymentesítéssel, közösségteremtéssel a látássérültekért – Október 15. a fehér bot nemzetközi napja

2021. október 15., 07:18

A fehér bot nemzetközi napjának célja, hogy a közvélemény figyelmét felhívja látássérült társaink sajátos helyzetére. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat több fejlesztéssel is támogatja, hogy számukra is hozzáférhetővé váljanak kerületünk szolgáltatásai az élet minél több területén.

A látássérültek nemzetközi napja alkalmából összegyűjtöttük, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat milyen eszközökkel igyekszik segíteni a kerületben élő és közlekedő érintett társaink mindennapjait.

Szemléletformálás, Braille-feliratok

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülettel korábban kezdődött az együttműködés a helyi látássérült közösség megteremtése, támogatása érdekében azzal, hogy a kulturális központunkban lehetőséget biztosítottunk a közösségi klubfoglalkozások megtartására.

„Mind a jelenlegi önkormányzat, mind az egyesület vezetése úgy gondolta, hogy érdemes folytatni a megkezdett közös munkát, sőt ki is bővíteni – tudtuk meg Pál Zsolttól, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat esélyegyenlőségi referensétől. – Így a 2021 nyarán hatályba lépett megállapodás már tartalmazza a szemléletformáló és szociális támogató szolgáltatásokban, valamint a foglalkoztatás elősegítésében való együttműködést is a meglévő terület mellett.”

Az egészségügyi járóbeteg-ellátó intézmények akadálymentesítése fokozatosan zajlik. A Vörösvári úti rendelőintézet tekinthető látássérült szempontból is akadálymentesnek, mivel itt Braille-feliratok is segítik a tájékozódást. Emellett a kerületben kialakított több szabadidős sportparkban, kilenc helyszínen lehet akadálymentesen hódolni a szabadidős és sporttevékenységeknek.

Érdemes megemlíteni, hogy korábban elkészült a kerület akadálymentesen használható járdáinak térképe is, amely fokozatosan bővül újabb területek bekapcsolásával.

Közösséghez tartozni, rendszeresen találkozni

„A fentebb említett Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően többek között folyamatosan kerületi közösségi klubban találkoznak az Óbuda-Békásmegyeren élő látássérülteket, és havi rendszerességgel klubnapokat tartanak Békásmegyeri Közösségi Házban” – mondja Vasné Pintér Teréz, az egyesület kerületi közösségi civil szervezője.

A klubnapokon változatos témakörben, érdekes előadásokon vehetnek részt a tagok. A látássérültek nemzetközi napját pedig minden évben megünnepelik, így a mai, október 15-i rendezvényen például a fehér bot történetét idézik fel.

A harmadik kerületi látássérült-közösség számos szabadidős elfoglaltságot is szervez. Kirándulások mellett színházlátogatás, részvétel zenei és irodalmi előadásokon is szerepel a programok között.

Vasné Pintér Teréz vallja, a harmadik kerületben élő látássérültek ezeken az alkalmakon is megélhetik, hogy a közösséghez tartozásnak életet átformáló ereje lehet. És amikor a járványhelyzet miatt nem találkozhattak személyesen, online klubnapokat rendeztek, így tartva egymással a kapcsolatot.

Látássérülteket segítő világhírű fejlesztés Óbudán

A látássérültek esélyegyenlősége, a közösségi életük támogatása mellett a harmadik kerület a kapcsolódó tudomány területén is büszkélkedhet eredményekkel. Hiszen világviszonylatban is új fejlesztés született az Óbudai Egyetemen: a látássérültek önálló tájékozódását segítő rendszer.

Egy bevásárlóközpontban az Óbudai Egyetem Ariadné elektronikus vakvezető rendszere segíti a vak és gyengénlátó látogatókat a közlekedésben. Az innovatív informatikai és mechanikai megoldás működésének lényege: a járófelület alatt egy olyan, speciális vezetőcsíkot helyeztek el, amelyet egy erre a célra tervezett fehér okosbot érzékel, a botban lévő eszköz pedig rezgéssel vagy hangjelzéssel jelzi a vezetővonal irányát, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat pedig szervezőként vesz részt az idei, XVIII. Óbudai Orvosnap és Egészségügyi Szakdolgozók XIV. Tudományos Napja megrendezésében, amely A szemészet tudományáról Óbudán címet viseli. Fővédnöke dr. Kiss László polgármester.

A Fehér Bot Napja: október 15.