Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Aktuális információk – 2020. május 8.

2020. május 8., 11:27

A hétvégén új, enyhébb közterület-használati szabályok lesznek érvényesek – kérjük, az egészségük védelmében továbbra is körültekintően, a szabályokat betartva tartózkodjanak a közterületeken.

A III. kerületi önkormányzatnak a Római-part és a Hajógyári sziget zárására önálló jogosultsága nincs, ezeket a jogosítványokat a hetenként kiadott kormányrendelet alapján gyakorolta a kerület polgármestere. Arról, hogy a hétvégére vonatkozóan születnek-e rendelkezések, jelenleg nincs tudomásunk.

Római-part: Közterület-használati korlátozásra a felhatalmazó kormányrendelet megszületése után van mód. A területen részleges korlátozást szükségesnek tartunk.

Hajógyári-sziget: a sziget egész területe a hétvégén látogatható. Kérünk mindenkit a szabályok fokozott betartására. Az Óbudai Kutyás Egyesület a kutyasétáltatók számára figyelmeztető táblákat tett ki, kérjük e szabályok betartását is.

A szabályok betartatása a rendőrség feladata, ezzel együtt a hétvégén a kerületi Közterület-felügyelet folyamatos fokozott jelenléttel segíti a kerület lakosait. Kérünk mindenkit az egészségügyi szabályok betartására!

Négy óvodában és ugyanennyi ügyeletes bölcsődében fogadjuk azokat a III. kerületi gyerekeket, akiknek szülei nem tudják másképp megoldani a napközbeni elhelyezést.

A veszélyhelyzet idején Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata heti rendszerességgel követi a szülői igényeket, és ehhez igazodva határozza meg az ügyeletes óvodák, bölcsődék számát.

A bölcsődei ügyeletre jelentkezés szabályai változatlanok: mindenkinek a saját bölcsődéjében kell jelentkezni legalább két munkanappal az igénybevétel időpontja előtt. Az Óbudai Egyesített Bölcsődék honlapjáról (obudaibolcsodek.hu) letölthető nyilatkozatban indokolni kell, hogy miért van szükség az ügyeletre. A csoportokban egészséges gyermekeket tudunk fogadni, csoportonként 5 főt.

 

Ügyeletes bölcsődék:
Mókus bölcsőde: ide várjuk a saját, a Kerék Bölcsőde és a Solymár Bölcsőde ügyeletet igénylő gyermekeit
Szél Bölcsőde: ide várjuk a saját és a Szérűskert Bölcsőde ügyeletet igénylő gyermekeit
Medgyessy bölcsőde: ide várjuk a saját és a Kelta bölcsőde ügyeletet igénylő gyermekeit
Víziorgona Bölcsőde: ide várjuk a saját, az Arató Bölcsőde és a Csillaghegyi Makovecz Bölcsőde ügyeletet igénylő gyermekeit.

 

Ügyeletes óvodák:
Óbudai Mesevilág Óvoda Vízi Tagóvodája (1039 Bp., Víziorgona u. 2.)
Gyermeksziget Montessori Óvoda (1039 Bp., Zipernowsky Károly u. 2.)
Óbudai Meseerdő Óvoda Szivárvány Óvodája (1035 Bp., Szél u. 23-25.)
Óbudai Vackor Óvoda Mókus Tagóvodája (1036 Bp., Mókus u. 1.)
Az óvodai ügyeleti elhelyezést változatlanul a saját óvoda vezetőjénél előzetesen leadott nyilatkozatban lehet igényelni.

Étkeztetést azok a gyermekek kapnak, akik ügyeletben vannak, illetve akik szociális étkeztetésre jogosultak, és igénylik az ellátást.

További információk:

Május 8-án pénteken online fogadóórát tartunk 15.00-16.00 között. Kérünk mindenkit vegyen részt online fogadóóránkon! Kérdéseit várjuk a forum@obuda.hu címre 2020. május 7-én 14 óráig!

Jelentős mennyiségű maszkkal és felületfertőtlenítővel láttuk el a Szent Margit Rendelőintézetet és újabb maszkokat adományozunk a háziorvosi rendelőknek is. Sajnos az a tapasztalat, hogy a jogszabályok ellenére a kormányhivatal nem minden tekintetben gondoskodik megfelelően a rendelők eszközökkel való ellátásról.

A Kerületi Önkormányzat egyszeri 50.000 forintos otthonápolási támogatásban részesíti azokat a családokat, akiknek a kormányzati intézkedéseket követően a kórházak nem oldják meg krónikusan beteg hozzátartozójuk ápolását. Részletekről az Önkormányzat honlapjáról tájékozódhat. http://bit.ly/50ezer-otthonapolas

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat lehetőséget biztosít lakosai telefonos lelki támogatására a veszélyhelyzet időszaka alatt. A délelőtti időszakban az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda Lelki Egészségközpontjának munkatársai, délután a kerületünkben dolgozó pszichológusok segítik a hozzájuk fordulókat. Részletekről az Önkormányzat honlapjáról tájékozódhat. http://bit.ly/lelkisegely-obudan

A III. kerületben Új szociális támogatási formaként kérelmezhető a veszélyhelyzeti bérleti díj támogatás és a vészhelyzeti krízistámogatás. Mindkét támogatási formát a járványhelyzet miatt munkájukat elveszítő vagy fizetésüket meg nem kapó III. kerületiek kérelmezhetik, akiknek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi minimálnyugdíj 250, illetve 200%-át nem haladja meg. A vészhelyzeti krízistámogatást évente egyszer, maximum 120 ezer Ft-ig lehet kérelmezni.

Amennyiben nem él környezetükben olyan ismerős, családtag akire számíthatnak, aki segítséget tud nyújtani kérem, hogy jelentkezzenek az alábbi elérhetőségeken és az Önkormányzat munkatársai felveszik Önökkel a kapcsolatot:
e-mail: koronavirus@obuda.hu
telefon : 06 80 204-777

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk szeretteinkre!