Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Aktuális információk – április 14.

2020. április 14., 11:20

Az ünnepi lezárások hatékonyak voltak. Az önkormányzat Koronavírus Védelmi Alapot hozott létre a járvány elleni védekezés támogatására. Fontos elérhetőségek és információk egy helyen.

A III. kerületi önkormányzat a húsvéti hosszú hétvége idejére lezárta a Római-partot és az Óbudai szigetet. A közterület-felügyelet munkatársai és a kerületi polgárőrség hatékony munkát végzett. Köszönjük a kerület lakosainak a türelmet!

Koronavírus Védelmi Alapot hoztunk létre, amelyre dr. Kiss László polgármester egy havi tiszteletdíját utalta át. Az Alapra érkező adományokat többek között a háziorvosi rendelők kézfertőtlenítő ellátásra, szájmaszkok beszerzésére, a rászorulók ingyenes ételszállítására használja fel az önkormányzat. Kérjük, aki megteheti segítse az önkormányzat munkáját! https://bit.ly/koronavirus-vedelmi-alap

Az adományokat az önkormányzat a „Koronavírus Védelmi Alap” 12001008-00131713-07600003 számlára várja.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat továbbra is lehetőséget biztosít lakosai telefonos lelki támogatására a veszélyhelyzet időszaka alatt. A délelőtti időszakban az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda Lelki Egészségközpontjának munkatársai, délután a kerületünkben dolgozó pszichológusok segítik a hozzájuk fordulókat. Részletek: http://bit.ly/lelkisegely-obudan

Az általános iskolai beiratkozást a járványügyi helyzetre való tekintettel rendkívüli határozat szabályozza. A körzetes iskolákba május 21-ig lehet beiratkozni, a körzettel nem rendelkező iskolák a beiratkozást április 6-24 között tartják az intézményekben. A részletekről az Önkormányzat honlapjáról tájékozódhat. http://bit.ly/iskolaibeiratkozas-obudan

A járványügyi veszélyhelyzet miatt idén elektronikus úton kell a bölcsődei felvételre jelentkezni. A kitöltött jelentkezési lapot április 30-ig lehet online formában beküldeni. Részletek: http://bit.ly/obuda-bolcsi-20-21

A veszélyhelyzet miatt a megszokottól eltérő az óvodai felvétel rendje. Nincs teendője annak, aki a körzetes óvodába szeretné íratni a gyermekét. A nem körzetes óvodába április 2-20. között lehet jelentkezni – elektronikus úton is. A beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a gyermek első óvodai nevelésének napján kerül majd sor. Részletek: http://bit.ly/obuda-ovi-20-21

A III. kerületben Új szociális támogatási formaként kérelmezhető a veszélyhelyzeti bérleti díj támogatás és a vészhelyzeti krízistámogatás. Mindkét támogatási formát a járványhelyzet miatt munkájukat elveszítő vagy fizetésüket meg nem kapó III. kerületiek kérelmezhetik, akiknek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi minimálnyugdíj 250, illetve 200%-át nem haladja meg. A vészhelyzeti krízistámogatást évente egyszer, maximum 120 ezer Ft-ig lehet kérelmezni.

Amennyiben nem él környezetükben olyan ismerős, családtag akire számíthatnak, aki segítséget tud nyújtani kérem, hogy jelentkezzenek az alábbi elérhetőségeken és az Önkormányzat munkatársai felveszik Önökkel a kapcsolatot:
e-mail: koronavirus@obuda.hu
telefon : 06 80 204-777

A III. kerület határozatlan ideig bezárja bölcsődéit és óvodáit. Április 14 és április 17 között ügyeleti ellátást szervezünk a kijelölt intézményekben.
Kérjük, hogy csak nagyon indokolt esetben válasszák az ügyeleti elhelyezést a gyermekük számára. Étkeztetést azok a gyermekek kapnak, akik ügyeletben vannak, illetve akik szociális étkeztetésre jogosultak, és igénylik az ellátást.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő iskolás gyermekek szülei csütörtöki napokon 8 és 16 óra között az alábbi elérhetőségeken jelezhetik a következő hétre vonatkozó ebédigényüket:

Telefonszám: +36-1-43-78-559 vagy  +36-1-43-78-959

E-mail cím: estok.aniko@obuda.hu;  salat.aniko@obuda.hu

Az óvodák ügyeleti rendje változatlan marad. Ügyeletes Óvodák:
• Óbudai Mesevilág Óvoda Vízi Tagóvoda (1039 Bp. Víziorgona u.2.)
• Óbudai Meseerdő Óvoda Szivárvány Tagóvoda (1035 Bp. Szél u. 23-25.)

A bölcsődék ügyeleti rendje változatlan marad :
Szél Bölcsőde: https://obudaibolcsodek.hu/szel-bolcsode/
Víziorgona Bölcsőde: https://obudaibolcsodek.hu/viziorgona-1-bolcsode/

Tájékoztatjuk  a szülőket, hogy a 88/2020. (IV. 5.) kormányrendelet 8.§-a alapján a jelenleg fennálló és a veszélyhelyzet alatt lejáró rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság időtartama, valamint a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállását megállapító határozat hatályának időtartama meghosszabbodik a járványügyi veszélyhelyzet végének – az erre vonatkozó jogszabály hatályvesztésének – hónapját követő második hónap végéig. Mindezek alapján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapítása iránti kérelmet jelenleg nem szükséges benyújtaniuk.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk szeretteinkre!