Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Aktuális információk – április 22.

2020. április 22., 11:00

Legfrissebb hír, hogy az önkormányzat maszkot ad 65 év feletti polgárainak. Tájékozódhat az általános iskolai és a bölcsődei beiratkozás rendjéről, a veszélyhelyzeti támogatásokról, a legfontosabb önkormányzati elérhetőségekről. Minden aktuális információ egy helyen.

A III. kerületi önkormányzat 2020.04.23-tól elkezdi a maszkok osztását minden 65 év feletti polgárszámára. A maszkok három rétegűek és moshatóak, lezárt műanyag csomagolásban, használati utasítással együtt kerülnek a jogosultakhoz. A kézbesítést az önkormányzat önkéntesei végzik, akik az érintetteket személyesen keresik fel.

Koronavírus Védelmi Alapot hoztunk létre, amelyre dr. Kiss László egy havi tiszteletdíját utalta át. Az Alapra érkező adományokat többek között a háziorvosi rendelők kézfertőtlenítő ellátásra, szájmaszkok beszerzésére, a rászorulók ingyenes ételszállítására használja fel az önkormányzat. Kérjük, aki megteheti, segítse az önkormányzat munkáját! https://bit.ly/koronavirus-vedelmi-alap

Az adományokat az önkormányzat a „Koronavírus Védelmi Alap” 12001008-00131713-07600003 számlára várja.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat lehetőséget biztosít lakosai telefonos lelki támogatására a veszélyhelyzet időszaka alatt. A délelőtti időszakban az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda Lelki Egészségközpontjának munkatársai, délután a kerületünkben dolgozó pszichológusok segítik a hozzájuk fordulókat. Részletekről korábbi cikkünkből és Facebook oldalunkról is tájékozódhat. http://bit.ly/lelkisegely-obudan

Az általános iskolai beiratkozást a járványügyi helyzetre való tekintettel rendkívüli határozat szabályozza. A körzetes iskolákba május 21-ig lehet beiratkozni, a körzettel nem rendelkező iskolák a beiratkozást április 6-24 között tartják az intézményekben. Részletek: http://bit.ly/iskolaibeiratkozas-obudan

A járványügyi veszélyhelyzet miatt idén elektronikus úton kell a bölcsődei felvételre jelentkezni. A kitöltött jelentkezési lapot április 30-ig lehet online formában beküldeni. Részletek: http://bit.ly/obuda-bolcsi-20-21

A III. kerületben új szociális támogatási formaként kérelmezhető a veszélyhelyzeti bérleti díj támogatás és a vészhelyzeti krízistámogatás. Mindkét támogatási formát a járványhelyzet miatt munkájukat elveszítő vagy fizetésüket meg nem kapó III. kerületiek kérelmezhetik, akiknek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi minimálnyugdíj 250, illetve 200%-át nem haladja meg. A vészhelyzeti krízistámogatást évente egyszer, maximum 120 ezer Ft-ig lehet kérelmezni.

Amennyiben nem él környezetükben olyan ismerős, családtag akire számíthatnak, aki segítséget tud nyújtani kérem, hogy jelentkezzenek az alábbi elérhetőségeken és az Önkormányzat munkatársai felveszik Önökkel a kapcsolatot:
e-mail: koronavirus@obuda.hu
telefon : 06 80 204-777

A III. kerület határozatlan ideig bezárta bölcsődéit és óvodáit. A kijelölt intézményekben ügyeleti ellátást szervezünk.
Kérjük, hogy csak nagyon indokolt esetben válasszák az ügyeleti elhelyezést a gyermekük számára. Étkeztetést azok a gyermekek kapnak, akik ügyeletben vannak, illetve akik szociális étkeztetésre jogosultak, és igénylik az ellátást.

Ügyeletes Óvodák:
• Óbudai Mesevilág Óvoda Vízi Tagóvoda (1039 Bp. Víziorgona u.2.)
• Óbudai Meseerdő Óvoda Szivárvány Tagóvoda (1035 Bp. Szél u. 23-25.)

Ügyeletes bölcsődék:
Szél Bölcsőde: https://obudaibolcsodek.hu/szel-bolcsode/
Víziorgona Bölcsőde: https://obudaibolcsodek.hu/viziorgona-1-bolcsode/

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő iskolás gyermekek szülei csütörtöki napokon 8 és 16 óra között az alábbi elérhetőségeken jelezhetik a következő hétre vonatkozó ebédigényüket:

Telefonszám: +36-1-43-78-559 vagy  +36-1-43-78-959

E-mail cím: estok.aniko@obuda.hu;  salat.aniko@obuda.hu

Tájékoztatjuk  a szülőket, hogy a 88/2020. (IV. 5.) kormányrendelet 8.§-a alapján a jelenleg fennálló és a veszélyhelyzet alatt lejáró rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság időtartama, valamint a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállását megállapító határozat hatályának időtartama meghosszabbodik a járványügyi veszélyhelyzet végének – az erre vonatkozó jogszabály hatályvesztésének – hónapját követő második hónap végéig. Mindezek alapján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapítása iránti kérelmet jelenleg nem szükséges benyújtaniuk.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk szeretteinkre!