Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Aktuális információk március 17.

2020. március 17., 11:07

A III. kerületi önkormányzat hetek óta mindent megtesz annak érdekében, hogy a saját eszközeivel gátolja a járvány terjedését. Mindezek érdekében tervszerű, a szakemberekkel egyeztetett intézkedések születtek:

Általános információk:

Megváltoztattuk a kerület ügyfélszolgálati rendjét. Kérjük, hogy csak az jöjjön személyesen ügyfélfogadásra a hivatalba, akinek halaszthatatlan dolga van. Céges ügyfeleinket kérjük, hogy ügyeiket online rendszeren keresztül intézzék. Amennyiben bővebb információra van szükségük, kérjük, hogy ügyfélszolgálatunkat telefonon keressék. Telefonszám: +36 1 437 8501

További ügyfélszolgálattal kapcsolatos információkat itt találnak.

Nyomatékosan kérjük, hogy ha valaki beteg, akkor ne menjen közösségbe, és mindenki tartsa be a szakemberek tanácsait!

Kérjük kerületünk idősebb polgárait, hogy lehetőség szerint kerüljék a nagyobb közösségi rendezvényeket, ne menjenek zárt térben tartandó rendezvényekre!

Nyomatékosan szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy gyermekét ne vigye közösségbe, ha tehetik tartózkodjanak otthon.

Fontos számunkra dolgozóink védelme, ezért felkészültünk arra, hogy minél több munkavállalónk otthoni munkavégzés keretében dolgozhasson.

Egészségügyi ellátással kapcsolatos információk:

A járványügyi vészhelyzet miatt a Szakrendelőnek miniszteri utasításra a tervezett ellátásokat halasztania kell, így ellátásra csak sürgős esetben – életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében – kerülhet sor. Kérjük, ezt jelezzék telefonos bejelentkezéskor, illetve ezt az intézmény bejáratánál munkatársaink ellenőrizni fogják.

Amennyiben a sürgős vizsgálatot kérő páciens állapota a kísérést nem kívánja meg, kísérő, hozzátartozó nem tartózkodhat az épületben. Kérjük, beteg hozzátartozóját az épület előtt várja meg!

A 65 év feletti munkatársak (orvos/szakdolgozó) a miniszteri utasítás értelmében nem vehetnek részt a személyes találkozással járó betegellátásban.

Kérjük, hogy amennyiben köhögnek, lázasak, nehézlégzésük van és a tünetek jelentkezését megelőző 14 napban szoros kapcsolatban voltak új koronavírussal fertőzött személlyel, vagy az új koronavírus fertőzéssel érintett területen jártak, ne üljenek le a váróteremben, hanem telefonon konzultáljanak háziorvoskukkal a további intézkedések megtétele érdekében.

Óvodai, bölcsődei információk:

A III. kerület határozatlan ideig bezárja bölcsődéit és óvodáit. Március 18-20. között csak ügyeleti ellátást szervezünk a kijelölt intézményekben. További információk a hét második felében.

Az ügyeletes intézményekről és az étkeztetésről itt talál bővebb tájékoztatást.

Az intézményekben megjelentek számára étkezést biztosítunk.

A zárlat idején a karbantartási munkákat lehetőségek szerint előre hozzuk.

Kérjük a kerületben működő önkormányzati fenntartású óvodákat és iskolákat, hogy hétfőtől ne tartsanak nyitva ők sem.

A kerületi intézményekben nem jelentettek beteg gyermeket eddig a percig (2020.03.17. 7:12), minden ezzel ellentétes híresztelés álhír. Kérjük, a járvánnyal kapcsolatban csak hivatalos forrásból tájékozódjanak.

Szociális információk:

Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézményben étkező idős embereknek felajánlottuk az elviteles vagy házhoz szállítással történő igénybevétel lehetőségét.

Segítséget nyújtunk a bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában is. Ezt az igényt kérjük az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény munkatársai felé jelezzék.

Kérjük minden jó szándékú polgárunkat, hogy idősebb lakótársait, barátait keresse meg, hogy segíthet-e számukra bevásárlással, vagy igény szerint más segítséggel.

A Derűs Alkony gondozóházban március 8-tól látogatási tilalmat rendeltünk el.

Az idősklubok vezetői a korábban kialakított Facebook-csoportokban, illetve telefonon tartják a kapcsolatot a klubtagokkal. Működtetjük a jelzőrendszert.

Elrendelt otthoni karantén esetén a rendőrséggel jelzőrendszert építettünk ki és biztosítjuk az esetleges érintettek számára az ellátást.

Kulturális intézményekkel kapcsolatos információk:

A III. kerület valamennyi kulturális intézménye, a Platán Könyvtár, az Óbudai Múzeum, az Óbudai Társaskör és az Óbudai Kulturális Központ szünetelteti működését. Az Esernyős minden programot leállít.

Szünetelnek a Sport Kft. rendezvényei is.