Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Aktuális információk – március 18.

2020. március 18., 10:13

Az Operatív Törzs 2020. 03. 17-ei ülését követően az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket:

A Főpolgármesteri Hivatal intézkedéseivel összhangban ma reggel 8.00 órától lezárjuk a kerületben található játszótereket. Kérjük, hogy azokat a játszótereket se vegyék igénybe, amelyek nincsenek körbekerítve és ezért fizikailag nem zárhatók.

A III. kerület határozatlan ideig bezárja bölcsődéit és óvodáit. Március 18-20 között csak ügyeleti ellátást szervezünk a kijelölt intézményekben. A jövő héten három tagóvoda és két bölcsőde biztosítja majd az ügyeletes ellátást. A szülők tájékoztatása a már megszokott módon történik.

A III. kerület 70 év feletti lakosait arra szeretnénk kérni, hogy egészségük és életük megóvása érdekében lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket lehetőség szerint ne hagyják el. Amennyiben nincs a környezetükben olyan ismerős, családtag akire számíthatnak, aki segítséget tud nyújtani, kérjük az alábbi elérhetőségeken jelentkezzenek, az önkormányzat munkatársai felveszik Önökkel a kapcsolatot:

  • e-mail: postabonto@obuda.hu
  • telefon: 06 80 204-777

Kérjük minden jószándékú polgárunkat, hogy idősebb lakótársait, barátait keresse meg, hogy segíthet-e nekik bevásárlással, igény szerint más segítséggel.

Elrendelt otthoni karantén esetén a rendőrséggel jelzőrendszert építettünk ki és biztosítjuk az esetleges érintettek számára az ellátást.

Megváltoztattuk a kerület ügyfélszolgálati rendjét. Kérjük, hogy csak az jöjjön személyesen ügyfélfogadásra a hivatalba, akinek halaszthatatlan dolga van. Céges ügyfeleinket kérjük, hogy ügyeiket online rendszeren keresztül intézzék. Amennyiben bővebb információra van szükségük, kérjük, hogy ügyfélszolgálatunkat telefonon keressék. Telefonszám: +36 1 437 8501

Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézményben étkező idős embereknek felajánlottuk az elviteles vagy házhoz szállítással történő igénybevétel lehetőségét.

A közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követően 90 napig fennmarad. A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt.

Az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek a szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

Az egészségügyi szakdolgozók egészségének védelme érdekében törekedni kell az orvos-beteg találkozások minimalizálására, így elsősorban telefonon konzultáljanak orvosukkal és kizárólag indokolt esetben keressék fel személyesen a rendelőt.

A 65 év feletti munkatársak (orvos/szakdolgozó) a miniszteri utasítás értelmében nem vehetnek részt a személyes találkozással járó betegellátásban, ők elsősorban távkonzultációt végeznek.

Nyomatékosan kérjük, hogy ha valaki beteg, akkor ne menjen közösségbe, és mindenki tartsa be a szakemberek tanácsait!

Kérjük kerületünk idősebb polgárait, hogy lehetőség szerint kerüljék a nagyobb közösségi rendezvényeket, ne menjenek zárt térben tartandó rendezvényekre!

Nyomatékosan szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy gyermekét ne vigye közösségbe, ha tehetik tartózkodjanak otthon.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!


Dr. Kiss László polgármester, BÖSZ társelnök az ATV Híradónak nyilatkozott: