Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Alkotás és szabadság az óbudai legális falon

2019. május 1., 15:07

Az év legnagyobb graffitis eseményét a Filatorigátnál rendezték meg. A graffiti művészet és jó helyet vívott ki magának, hiszen a street art műfajának megalapozója, ami New York és Philadelphia metróalagútjából indult hódító útjára a 70-es években. Manapság ez nem a rongálást és vandalizmust jelenti, hanem a tiszta művészi érzékkel megáldott hétköznapi alkotókat, akik itt élik ki kreativitásukat.

Jelenleg számtalan kreatív cég dolgozik együtt olyan graffitisek-kel, akik az utca művészetével kezdték, ám mára művészeti vezetők vagy neves grafikusok lettek.

A Filatorigáton, a Bázis Store street art művészek és zenészek bevonásával második alaklommal rendezte meg a Fila Graff Jam  elnevezésű eseményt, melynek célja, hogy olyan fiatal alkotókat támogasson, akik a későbbiekben akár a jövő kreatív szakembereivé válhatnak. A Filatorigátnál közel hetven művész alkotását követhette élőben az érdeklődő közönség.

Az idei rendezvény fő irányvonala ismét a graffiti volt, ám ebben az évben fokozták a szervezők a hangulatot különböző workshopok-kal, úgynevezett throw up battle-el és egyéb zenei programokkal. A DJ-k mellett idén meglepetés MC-k is helyet kaptak a színpadon. A tavalyihoz hasonlóan ismét volt étel, ital minden mennyiségben az egész napos jamboreen. A Filatorigátat a kilencvenes években legális graffiti fallá nyilvánította a főváros vezetése, így a meghívottak szabadon élvezhették az alkotás örömét a rendezvény ideje alatt is.

Szombaton a meghívásos alapon és pályázat útján bekerült művészek mutatták be alkotásaikat. Eközben workshop-ok keretében vezették be a kíváncsi látogatókat a stencilezés, a graffiti és a festékszórók világába. Aki akarta a cipő és textilfestés titkait is elsajátíthatta, vagy break-tánc bemutatót is láthatott, sőt a vállalkozó szelleműek még kis is próbálhatták ezt a műfajt is. A délutáni programok és workshop-ok után, este a belvárosban, az Akvárium Klubban folytatódott a rendezvény, magyar és külföldi neves Dj-k fellépésével.

A reggeltől délutánig tartó program, a kerület és a szervezők együttműködésének köszönhetően ingyenesen került megrendezésre. A közel 70 alkotó fiatal idén is nagy érdeklődésnek örvendett, így a jövőben tervezik a rendezvény folytatását.

 

Az eseményt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatta.

A  „Filatorigát” néven elhíresült fal (fila legal) nagy hírnévre tett szert, nemcsak a hazai, hanem a külföldi writerek körében is: méltán hívják a Hungarian Graffiti Wall of Fame-nek, magyarul Magyar Graffiti Dicsőségfalnak.