Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Állami irányítás alá kerültek az önkormányzati fenntartású szakrendelők

2021. március 24., 10:24

Egy tegnapi rendelettel a területileg illetékes városi kórházak veszik át az önkormányzati szakrendelők szakmai irányítását, és felügyelik a működésüket. A kórházak a fentieken túl a háziorvosok felett is irányítói jogköröket gyakorolnak, a háziorvosi szakképzettség mellett más szakvizsgával is rendelkező háziorvosokat járóbeteg- vagy fekvőbeteg-intézményhez rendelhetik ki.

Budapesten az irányítói feladatokat a négy centrumkórház látja el: a Szent János Kórház, a Szent Imre Kórház, a Dél-pesti Centrumkórház és a Honvédkórház.

A Fővárosi Közgyűlés egészségügyért felelős tagja, Havasi Gábor Facebook-oldalán a következőket írta: “Az intézkedés egy jól működő országban, a pandémia által teremtett körülményekhez képest előre tervezve, átláthatóan és egyeztetve akár helyes lépés is lehetne veszélyhelyzet idejére. Azonban aggasztó, hogy a most bevezetett veszélyhelyzeti rendelkezések kísértetiesen hasonlítanak azokra a pletykákra, amelyeket nyáron hallottunk a járóbeteg-szakellátás esetleges államosításáról. Az sem erősíti a bizalmat, hogy az önkormányzatokkal erről a döntésről sem egyeztetett a kormány.

Az egészségügyi dolgozók kirendelésére a veszélyhelyzet egyébként is lehetőséget ad, volt is már rá példa a koronavírus-járvány során.

Természetesen első a járvány elleni védekezés, de rögzítsük: az egészségügy akkor tud jól működni és a helyi adottságokhoz jobban igazodni, ha a döntéshozatal minél közelebb van az emberekhez. A járóbeteg-szakellátás megfelelő helye véleményem szerint az önkormányzatoknál van. A központi irányítás itt sem vezetne semmi jóra, ahogy annak hátrányait a közoktatásban is látjuk.”

“A veszélyhelyzet után kérjük vissza a szakrendelőinket! Az egészségügyi dolgozóknak pedig kitartást kívánok!” – tette hozzá az egészségügyi biztos.