Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ami nem öl meg, az megerősít – Egy este az emberfeletti teljesítményekről

2015. február 17., 08:30

Mind az előadók, mind a téma nagy tömegeket vonzott február 12-én, csütörtökön este a Kiskorona utcába. Az ultrafutásról és a spartathlonról hazai Spártai Hősök meséltek

Egy rövid történeti bevezető után – ahol például azt is megtudtuk, hogy ultrafutásnak hívnak minden olyan futóversenyt, melynek távja meghaladja a maratoni táv 42.195 méterét – Yiannis Kouros élő legendáról hallhattunk. Csodálattal sorolták a szinte felfoghatatlan eredményeit: 100 mérföldtől (161 km) 1000 mérföldig (1609 km), valamint 12 órás futástól a 6 napos futásig szinte minden világcsúcsot tart és négy indulásból négyszer nyerte meg a Spartathlont, ráadásul minden idők négy legjobb eredményével.

Sportathlon c. előadás az Óbudai Sportakadémia sorozatában
A képen: Márkus István, Máténé Varju Edit, Ispánki Zoltán

A 2 órás előadáson az előadók felváltva osztották meg a közönséggel saját élményeiket, motivációikat, hogy miért szerettek bele a futásba és ebbe a különleges, hosszú távú versenybe.

Máténé Varju Edit mindig is sportolt, de 2005-ben egy balesetet követően kezdett el komolyabban futni. Futópadon 20 perces idővel kezdett, manapság pedig a következő Spartathlonjára és kedvenc számára, a 24 órás versenyre készül. Márkus István, vagy ahogy mindenki hívja Öcsi, kiskorában cselgáncsozott, de abba kellett hagynia. 2006 óta fut komolyan, azóta több terepversenyen és maratonon is részt vett. 2014-ben, mint Edit kísérője utazott Athénba, és hol szép szavakkal, hol keményen, de átsegítette a holtpontokon. Arra a kérdésre, hogy szeretné-e ő is teljesíteni a 246 km-es ultramaratoni futóversenyt, elárulta, hogy bolond lenne nem belevágni! Ispánki Zoltán öttusázott, majd 14 éves korától futni kezdett. Az ultrafutó versenyek akkor ragadták magukkal, amikor 1990-ben segítő volt egy 12 órás futáson. Az új célok, a határok kitolása és természetesen a társaság miatt szeret futni. Nem kérdés, hogy idén is ott szeretne lenni a görögországi versenyen és szeptember utolsó péntekének reggelén a rajtvonalnál állni.

Teltház a sportakadémia előadásán

Hőseink beszéltek régi nagy magyar futókról, például Schirilla Györgyről, Sipos Istvánról, Kiss Zoltánról és újakról, a futótársaikról. Amit mindenki nagy érdeklődéssel hallgatott, az a legutóbbi Spartathlon kulisszatitkai és az indulók bemutatása. A vendégek elmondták, hogy az esti záróünnepségen – ami a görögökhöz híven egy hatalmas buli volt – már mindenki büszkén, vidáman a következő versenyét tervezgetve figyelte a beszédeket, köszöntéseket. A díjkiosztók után táncvette kezdetét, ami szintén elismerésre méltó, tekintve, hogy előtt  246 km-t futottak.A nevezés 450 euró, mely tartalmazza a szállást és a háromszori étkezést, ahogy fogalmaztak 1 hét full extra 36 óra szenvedéssel. „…de a légkör, a hangulat és a különböző országok „csodabogarai” elfeledtetnek minden szenvedést és egy életre szóló élménnyel ajándékoznak meg… leírhatatlan, fantasztikus.”

Az élménybeszámolóval fűszerezett előadás után az érdeklődő közönség  is hasonló szavakkal dicsérte az estet.