Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Anyagi ösztönzés a kerékpárral munkába járóknak, akár 2500-an is kaphatnak támogatást

2016. szeptember 30., 14:30

Az önkormányzat külön juttatás formájában támogatja a kerékpárral munkába járó, hivatali, intézményi és gazdasági társaságainak dolgozóit. A pénteki sajtótájékoztatón Révész Máriusz a kormány számára készített előterjesztéseket ismertetve elmondta, az óbudai példa is beépítésre került a javaslatcsomagba.

_sba_6376-masolataÓbuda-Békásmegyer Önkormányzata külön juttatás formájában támogatja a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat intézményei és gazdasági társaságok dolgozóinak kerékpáros munkába járását. – jelentette be sajtótájékoztatón Bús Balázs III. kerületi polgármester. Révész Máriusz kormánybiztos a kormány számára készített előterjesztéseket ismertetve elmondta, az óbudai példa is beépítésre került a javaslatcsomagba.

Bús Balázs polgármester a döntést részletezve elmondta, a dolgozók naponta 400, havonta maximum 8000 forint juttatást kapnak Erzsébet utalvány formájában, ha a kerékpárt választják a munkába járás eszközéül.

„A Polgármesteri Hivatalban 47 munkatárs alkalomszerűen vagy rendszeresen kerékpárral jár munkába, a támogatással a többi dolgozót is arra ösztönözzük, hogy váltsanak sportosabb, egészségesebb életmódra, és használják ezt a környezetkímélő és gyors közlekedési eszközt a mindennapokban. Az önkormányzat flottájában már 60 darab kerékpár van, de továbbiak beszerzése is szerepel a tervek között. Az anyagi juttatáson felül a hivatal kerékpárok karbantartásával, tisztálkodási és átöltözési lehetőséggel, kerékpáros kiegészítők felajánlásával is támogatja a dolgozóit. A mostani döntés az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok alkalmazottaival együtt mintegy 2500 főt érint.” – hangsúlyozta Bús Balázs polgármester.

A sajtótájékoztatón Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta:

„Óbuda kiemelkedő jelentőségű hely a kerékpáros közlekedésben, hiszen az Eurovelo 6-os kerékpárút Bécs-Budapest összeköttetése a városrészen keresztül valósul meg. De egyébként is kevés olyan település, kerület van, ahol annyi fejlesztés lenne folyamatban, mint éppen itt.” Hozzátette: „Egy nemrégiben megszületett döntés értelmében országszerte 32 milliárd forint értékben épülhetnek gyorsított eljárásban kerékpárutak. Számos egyéb előterjesztés készült a kormány számára, például a kerékpárutak nyilvántartására és üzemeltetésére vonatkozó javaslat szerint e feladatokat a Magyar Közút Zrt. végezné.”

A kormánybiztos a MOL BUBI rendszer mintájára, egységes, egy regisztrációval igénybe vehető országos közbringarendszer kialakítását sürgeti, amely a már meglévő hálózatokat is magába foglalná. Egy másik kezdeményezés nyomán a Tour de Hongrie 2- 3 éven belül nemzetközi szintű első kategóriás versennyé nőhetné ki magát. Révész Máriusz kifejtette: egy komplex javaslatcsomag pedig az óbudai jó gyakorlatot is figyelembe véve a munkáltatóknak biztosítana lehetőséget arra, hogy kedvezményes adózással, a cafetéria rendszerbe beépítve vagy egyéb módon támogathassák a kerékpárral munkába járó dolgozókat. Révész Máriusz megfontolásra érdemes alternatívaként említette bérlet-vásárlási támogatás formájában a BUBI bérlést, vagy a rendszeresen kerékpárt használó dolgozók biciklivásárlásához való hozzájárulást.

Till Attila, aki gyermekkora óta Óbudán lakik, nap mint nap használja a biciklijét évtizedek óta, a sajtótájékoztató vendégeként hangsúlyozta: „A kerékpáros közlekedés a jövőben növekvő tendenciát mutat majd, ez jól látható, ha megnézzük, milyen zsúfoltak a kerékpárutak például a Duna partján. Szerintem nem azokhoz kell szólni, akik rendszeresen bringával járnak, azoknak kell elmondani, hogy milyen jó dolog a kerékpározás, akik más módon közlekednek. Ezért fontos nagyon Óbuda kezdeményezése, mert pont azokat szólítja meg, motiválja a biciklizésre, akik autóval vagy tömegközlekedéssel járnak dolgozni.”

dsc00750Az önkormányzat biciklizésre csábító mostani döntése nem előzmény nélkül való. Ebben az évben a kerékpárral közlekedők biztonságát és jobb közlekedési feltételeit lefektető Óbudai Kerékpáros Koncepció is kidolgozásra került. Szeptember elején 5000 diák kapta meg a Magyar Kerékpáros Klub és az önkormányzat Kerékpáros Kisokos kiadványát a biztonságos közlekedés szabályairól. Beindult a Bike & Breakfast bringásreggeli-sorozat, amely során minden hónap utolsó péntekén ingyenes reggelivel várják négy helyszínen a kerékpárral közlekedőket. Évente megrendezésre kerül a Tour de Óbuda nevű kerékpáros túra, valamint a rendőrséggel együttműködve a kerületben lehetőség van a kétkerekűek regisztrációjára is, hogy a járművek nagyobb biztonságban legyenek. Mindezen intézkedések elismeréseképpen a Polgármesteri Hivatal az idei évben már ötödik alkalommal nyerte el a Kerékpárosbarát Munkahely címet.