Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Anyák napja – Köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat!

2020. május 3., 07:36

Május első vasárnapján azokat köszöntjük, akiknek a legnagyobb csodát köszönhetjük – az életünket.

„Nézzék csak meg jól a terhes nőt: azt gondolnánk, átmegy az utcán, vagy dolgozik, vagy éppenséggel szól önökhöz. Tévedés. A gyerekére gondol. Nem fogja bevallani…” Anna Gavalda, francia írónő tűpontos szavai az anyává válás titkairól. Az édesanyák hivatásáról, mely a lehető legszebb és egyben legnehezebb hivatás. Legszebb, mert szeretetüknek és vigyázó gondoskodásuknak köszönhetően válunk azzá, akik vagyunk. Ha jó kedvünk van, velünk örülnek, bajunkban mindig mellettünk állnak. Legnehezebb, mert gyermekük születésével életüknek állandó része lesz az aggodalom és a féltés.

Önzetlenségüknek és szeretetüknek köszönhetjük azt, hogy olyannak fogadnak el bennünket, amilyenek vagyunk. Feltétel nélküli szeretetük mindent elnéz és megbocsát.

Az anyaság semmihez sem hasonlítható csodáját nehéz megérteni, pedig minden nap találkozunk vele. Minden nap tapasztaljuk azt az erőfeszítést, melyet gyermekeik és családjuk érdekében tesznek.

Az idei anyák napja több szempontból is rendhagyó. Az édesanyáknak duplán, triplán kell helyt állniuk, a soha nem tapasztalt veszélyhelyzetben. A mindennapi élet megszervezése most még több kihívást jelent az egész családnak – fokozott terhet róva a családot mindig is összetartó édesanyákra.

Idén gondoljunk erre is. Most ne csak azért köszöntsük őket, mert életet adtak, hanem ismerjük el és háláljuk meg hétköznapi csodatételeiket is. És talán sokan először életünkben személyes nem ölelhetjük át őt e napon, de ő ezt az ölelést a távolság ellenére is érezni fogja. Ez is a titok része.