Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Anziksz: Óbudáról Óbudának

2016. november 2., 15:34

Megjelent az Óbudai Anziksz őszi száma, amely kellemes olvasmány lehet az elkövetkezendő hétvégékre a lakóhelyük tekintetében elkötelezett, kultúra iránt érdeklődő óbudaiaknak.

anziksz_201603Az Anziksz interjúban erős folyóirat (magazin), amivel nem mondtunk különösen újat, hiszen ez a műfaji megállapítás kis odafigyeléssel a korábbi, immár több, mint egy évnyi lapszámokból is kiolvasható lehetett. Az október 20-a körül az utcára került (értsd: az óbudai kulturális intézményekben megszerezhető) őszi számban – megszámoltam – több mint tíz ilyen interjú vagy beszélgetés szerepel, ami azért fontos, mert egyfelől az olvasók kedvelik ezt a műfajt, hiszen személyes tud lenni azzal, hogy mindannyiszor közel hoz valakit, akik ráadásul többnyire valamiért érdekes emberek. Másfelől pedig szinte béklyóktól mentesen kitárulkozhatnak, terjedelmi kötöttségektől nemigen korlátozottan kibontakozhatnak az interjúalanyok. Ez utóbbi pedig az anziksz másik erőssége, hiszen nem igaz az, hogy ma már mindennel összefüggően csupán egy-két mondatos rövid információk befogadására vagyunk csak éhesek (képesek).

Interjúk

Megszólaltatnak a szerkesztők ezúttal zenekari vezetőt, népzenei iskolai tanárt, vállalati csúcsvezetőt, a Mount Everest megmászóját, tárogatóművészt, kulturális központi vezetőt, színészettel is kacérkodó műsorvezetőt, sportvezetőt, két kortárs írót és egy meseíró illusztrátort is. Ha pedig jóindulatúan kezeljük korábbi állításunkat, akkor ide sorolhatunk még három-négy olyan megszólalót, mint a békásmegyeri lokálpatrióta; valamint a festőművész özvegye; vagy az Aquincum-Mocsáros Egyesületet alapító ugyancsak lokálpatrióta, akik – noha nem kérdezz-felelek formában mesélik el történeteiket – csaknem élőbeszéd szerűen mondják el Óbudához kötődő érdekes élményeiket.

És akkor még ott vannak az Óbuda régmúltjáról szóló, tudományos igénnyel megírt olyan írások, mint például az aquincumi polgárváros utóbbi tíz évi ásatásairól szóló; vagy a Piast Erzsébet királynéról, I. Károly (Róbert) királyunk feleségéről, I. (Nagy) Lajos királyunk édesanyjáról; valamint egy konkrét ásatási lelet keletkezéséről, egy római kori katonai diplomatöredékének megtalálásáról szóló, régészek, muzeológusok által jegyzett szövegek.

Széchenyi-emlékév

Külön összeállítással szerepel az őszi számban a Széchenyi-emlékév, hiszen „a legnagyobb magyar” születésének 225. évfordulóját ünnepeljük idén, ezért sok más alkotó tette mellett nem csoda, ha az óbudaiak külön is megemlékeznek gróf Széchenyi Istvánról, az Óbudai Hajógyár létrehozásának kezdeményezőjéről.

Nem hiányozhatnak most sem az óbudai irodalom jeles képviselőről szóló, vagy az általuk alkotott szövegek sem. A magazin végéhez érve pedig el kell ismerni, hogy nem csak interjúban, hanem sakkban és bridzsben is erős az Óbudai Anziksz.

Anziksz-est

Ugyancsak ide tartozik, hogy november 3-án 18 órakor Anziksz-est lesz az Óbudai Társaskörben, ahol kellemes zene és beszélgetés mellett az érdeklődők, olvasók találkozhatnak a magazin szerzőivel, szerkesztőivel. (Cím: Kiskorona utca 7.)

meghivo_obudai_anziksz1Bodzay Zoltán

Kedvet kapott? Az Óbudai Anziksz korábbi számai olvashatóak elektronikus formában: www.obudaianziksz.hu