Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Apanapot vezet be Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatala

2018. augusztus 30., 08:23

Újabb családbarát intézkedés: Bús Balázs polgármester kezdeményezésére extra munkaidő-kedvezményt vehetnek igénybe a városházán köztisztviselőként dolgozó 4 év alatti gyermeket nevelő édesapák.

Az érintett szülők a módosított Közszolgálati Szabályzatnak megfelelően 2018. augusztusától kezdődően havi két pénteki munkanapon felmentést kapnak a munkavégzés alól. A családbarát kerületvezetés célja, hogy a köztisztviselőként is helytálló, kisgyermekes szülők több időt tölthessenek a gyermekükkel. Ugyancsak a polgármester kezdeményezésére, 2016. januárjától az édesapák gyermekük születése után két egybefüggő hónap fizetett távollétre jogosultak, amelyet kiegészíti a most bejelentett munkaidő-kedvezmény.

A családok érdekében tett intézkedés előnye, hogy általa az édesapáknak sokkal több lehetőségük lesz kivenni a részüket olyan családi tevékenységekből, amelyek jellemzően az édesanyákra hárulnak, pl. játszótérre, tornára vagy egyéb különfoglalkozásra vihetik a gyermeküket ezeken a napokon, a közelség által szorosabb kötödés alakulhat ki a gyermek és az apa között, kiegyenlítettebb lehet a családokban a háztartás körüli feladatok elvégzése is, míg az édesanya több szabadidőhöz juthat. A szociálisan érzékeny városvezetés gondolt az egyedülálló édesanyákra is, akik gyakran az édesapák szerepét is vállalva nevelik gyermeküket, így a munkaidő-kedvezmény természetesen kiterjed rájuk is.

Hasonló családbarát intézkedésnek Hollandiában már évtizedes múltja van, ott a papadag keretén belül heti egy napot maradhatnak gyermekükkel otthon az édesapák. Kutatások is igazolják, hogy a gyermekek harmonikus és kiegyensúlyozott pszichés fejlődését pozitív irányban befolyásolja az együtt töltött extra idő.

Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatala eddig is elkötelezett volt a dolgozói és a családok irányában, célja a szorosabb családi kötödések és az egészséges életmód elősegítése mellett, hogy elégedettebbé, motiváltabbá is váljanak a Polgármesteri Hivatal munkavállalói.

A Magyarországon még újdonságnak számító apanap bevezetése jól illeszkedik Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának szociális elkötelezettségét bizonyító, eddigi elismerést kiérdemelt intézkedései sorába, amelynek köszönhetően Gyermekbarát Település, kétszeres Idősbarát Önkormányzat, Fogyatékosságbarát munkahely és Kerékpárosbarát munkahely díjak mellett 2017-től a Három királyfi, Három Királylány Mozgalom Családbarát hely díját is magáénak tudhatja.