Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Árpád-házi királyok nyomában Óbudán – Családi hétvége zenével, játékkal, középkori étkekkel: Óhegy Napok 2021

2021. június 11., 09:22

Az Óhegy Napok rendezvénysorozat ezúttal is kerületünk történelmi múltjába kalauzol. Az idei, 18. Óhegy Napok programjai Óbuda középkori életét idézik meg. A hétvégi rendezvényre 2021. június 19-én és 20-án várják szeretettel a látogatókat.

A 2021. évi Óhegy Napok programsorozatot Árpád-házi királyok és szentek címmel június 19-én és 20-án rendezik meg. Helyszíne: Táborhegyi Népház, 1037 Óbuda-Táborhegy, Toronya utca 33.

A kétnapos rendezvény házigazdája az Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete.

Szent Erzsébet, Szent Margit és IV. Béla emléke – Szombati programok

Június 19-én, szombaton 17 órakor dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere nyitja meg az 2021. évi Óhegy Napokat. Az érkező vendégeket középkori dallamokkal fogadja Nagy Gergő fidula hangszerén.

Ezt követően fotókiállítás vezeti be az érdeklődőket Árpád-házi Szent Erzsébet emlékeinek világában, a gyűjteményét dr. Varsányi Katalin kutató mutatja be.

Zumpf András fotóművész Találkozás Szent Margit és IV. Béla emlékével a Margitszigeten című kiállítása szintén a középkort idézi, ahogyan dr. Mojzsis Dóra régész, muzeológus előadása is.

Az „Óbuda történelmi emlékei – Középkor” – helyismereti verseny eredményhirdetését szintén dr. Mojzsis Dóra, a zsűri elnöke ismerteti, a díjakat Viszket Zoltán, az Óbudai Múzeum igazgatója és Hubert Tibor festőművész adja át.

Az első napi programok zárásaképpen korabeli ínyencségeket kóstolhatnak a vendégek, miközben a Musica Historica együttes korhű muzsikáját hallgathatják Csörsz-Rumen István vezetésével.

Kézművesség, költőverseny, kóstoló – Vasárnapi programok

Június 20-án, vasárnap 10 órától „Az Árpád-kor ihlette étkek” címmel szakács- és cukrászversenyt rendeznek a sütni-főzni vágyóknak az „Óhegy Legjobb Szakácsa – 2021” és az „Óhegy Legjobb Cukrásza – 2021” címek elnyeréséért.

11 órától Árpád-kori ékszerek és harci eszközök készülhetnek, a kézműves foglalkozásra, melyet Szundi Anett, az Óbudai Múzeum múzeumpedagógusa vezet, nem csupán gyerekeket várnak. A korhű zenei aláfestést a Musica Historica együttes szolgáltatja.

12 óra 30 perctől veszi kezdetét a költőverseny, melynek legjobbját a közönség szavazza meg.

13 óra 30 perctől az elkészült versenyműveket tálalják ebédre, ezt követi a szakács- és cukrászverseny eredményhirdetése.

A programokon a részvétel mindkét napon ingyenes. A vasárnapi szakácsversenyen a kóstolóadagok 500 forint/darab áron a helyszínen kaphatók.

A rendezvényt a járványügyi rendelkezések követésével szervezik.

 

Szombaton és vasárnap is kóstolhatunk középkori ínyencségeket

A jellegzetes korabeli hangszert, a fidulát Nagy Gergő szólaltatja meg

 

Árpád-házi Szent Erzsébet alakját fotókiállítás idézi meg

 

Árpád-házi Szent Margit szobra a Margitsziget áll

 

IV. Béla szobra a Hősök terén

 

A korhű zenei aláfestést a Musica Historica együttes szolgáltatja