Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Ars Sacra Fesztivál – Spirituális tárlatvezetések az Óbudai Múzeumban és a Goldberger Textilipari Gyűjteményben

2021. szeptember 6., 13:55

A szeptember 4. és 12. között, idén 15. alkalommal megrendezett Ars Sacra Fesztivál a hit és a szakralitás különleges világába kalauzolja az érdeklődőket. A fesztivál szervezői vallják: “A kultúra és művészet olyan erőforrás az életünkben, amelynek segítségével kapcsolatba léphetünk benső világunkkal és személyes, emberi értékeinkkel.”

Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan az Óbudai Múzeum izgalmas programja szakrális és kultúrtörténeti szempontból is érdekességeket kínál a résztvevőknek. A rendhagyó tárlatvezetésre szeptember 8-án szerdán 17.00–18.00 között Szakrális bolyongás a labirintusok világában címmel kerül sor.

Az Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus vezetésével zajló “bolyongás” a napjainkban is közkedvelt lépegetős játékok típusait és azok szimbólumvariánsait vizsgálja. A könyvkiadáshoz szorosan kapcsolódó játékmezők, képes, metszetes játéktáblák története és tipológiája egy mélyebb, az egész európai kultúrát végig kísérő szimbólumra, a labirintusra nyit széles értelmezési kaput. A résztvevők választ kapnak arra, hogy az ókori görög és latin kultúrában megszülető mitológiai szimbólum, a középkor folyamán hogyan válik fokozatosan az élet-halál sorsjáték jelképévé.

Végül bepillantást nyerhetnek a szabadtéri ugróiskola majdnem 600 éves történetébe is, amelyet magyar területen beszédesen „kápolnás” játéknak is hívtak.

 • Időpont: 2021. szeptember 8., szerda, 17.00–18.00
 • Létszám: maximum 15 fő
 • Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu
 • Tárlatvezető: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus
 • A tárlatvezetésre a „Játék a városban” című kiállításban kerül sor.
 • A program ingyenes, védettségi igazolvánnyal látogatható.

 

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény tematikus tárlatvezetésén a kék szín spirituális jelentés tartalmának és kultúrtörténeti vonatkozásait járhatják körbe. Az “égi kék”. A kék pigmentpor diadalútja című tematikus tárlatvezetés és ásványbemutató során azonban nem csak kék szín jelentéstartalmaival, változataival, hanem kinyerésükkel, felhasználásukkal is megismerkedhetnek a látogatók. A kék szín megannyi változata – a cölinkék, lapis lazuli, kobaltkék, azúrkék – a középkori művészeti és festészeti színhierarchia értelmében az égi királyság, a mennyország és Mária szimbólumává vált. A keresztény művészetben, a katolikus liturgiához kapcsolódó, a bűnbánatot, a szent fegyelmet jelképező liláskék, a későbbiekben a lila szín is szakrális szimbólum volt.

A tematikus tárlatvezetés során a kék pigmentporok és a velük szoros kapcsolatban álló indigo tinctoria növényből nyert indigókék történetét és alkalmazásukat a gyakorlatban is megismerhetik, hiszen egy ásványi pigmentporokat és festékeket bemutató középkori fonal-és kelmefestő műhelybe is betekinthetnek az érdeklődők. Ennek során a kékfestés és a színes kartonnyomás technikája, és a bennük rejlő „kék gőzös” ördögi erők komplex háttértörténete is világossá válik.

 • Időpont: 2021. szeptember 10., péntek 17.00–18.00
 • Létszám: maximum 15 fő
 • Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu
 • Tárlatvezető: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus
 • A tárlatvezetés ingyenes, védettségi igazolvánnyal látogatható.

Részletes programok: https://ars-sacra.hu