Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Óbudán adták át a Gyerekbarát Település 2018 díjat

2018. október 11., 15:12

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány idén Óbuda-Békásmegyer egyik impozáns intézményét, a Csillaghegyi Makovecz bölcsődét választotta a díjátadó ünnepség helyszínéül. Bús Balázs polgármester a kerületi jógyakorlatokról beszélt az ünnepségen.

A választásukat az épület szépsége, az itt zajló magas színvonalú szakmai munka mellett az is indokolta, hogy az önkormányzat 2015-ben már elnyerte ezt a kitüntető elismerést.

Az UNICEF Magyarország pályázata azokat a településeket díjazza, amelyek igyekeznek megfelelni a gyermekbarát szempontoknak, kiállnak a gyermekjogok mellett és olyan körülmények megteremtésére törekednek, ahol a gyerekek testi és lelki egészségének elérése a tettek mozgatórugója.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2015-ben az elsők között kapta meg a díjat: az UNICEF Magyarország többek közt azt ismerte el, hogy a városvezetés felismerte azokat a civil szervezeteket, akik jól ismerik a gyerekek igényeit, és rendelkeznek azokkal a kompetenciákkal, amelyek egy-egy részterületen segítséget jelenthetnek a kerületi gyerekek számára. Sok más intézkedés mellett kiemelték a gyermekrészvétel biztosítását, például az ifjúsági közmeghallgatáson;  a részvételi lehetőség biztosítását számukra a képviselőtestületi és bizottsági üléseken; az ‘Élő népzene a bölcsődékben’ programot; az önkormányzati támogatással működtetett máltai játszótereket; az integrált és fejlesztő bölcsődéket; a Gyermek KönyvMegállókat; valamint a kutatásokat és a gyermekjogi stratégiát. A díjátadón felhívták a figyelmet az önkormányzat legutóbbi intézkedésére, mint jó gyakorlatra: extra munkaidő-kedvezményt vehetnek igénybe a városházán köztisztviselőként dolgozó 4 év alatti gyermeket nevelő édesapák.

Óbuda-Békásmegyer folytatja az UNICEF Magyarország által már díjazott jó gyakorlatot: az önkormányzat jóvoltából  idén ősszel és tavasszal 360 nagycsoportos óvodás vehet részt ingyenes korcsolyaoktatáson, valamint hamarosan bölcsődei-óvodai konzultáció indul, amely során azt szeretnék felmérni, hogy milyen fejlesztésekre lenne szükség az egyes intézményekben a szülők szerint.

A mai díjátadón az elismerést Belváros-Lipótváros Önkormányzata és Zalaszentgrót település Önkormányzata kapta. Gratulálunk a kitüntetésekhez!