Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Átadták a kerület legrangosabb elismeréseit

2016. május 9., 08:55

Óbuda Napján kiosztották a Díszpolgári címet, a “Pro Óbuda” díjat, az Óbuda Kultúrájáért Díjat, a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet, valamint az Óbuda Sportolója Díjat.

Ragyogó napsütés fogadta az egybegyűlteket Óbuda Napján, május 7-én a Szentlélek téren Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata legragosabb elismeréseinek átadó ünnepségén.

Ha sorba kellene rendezni a számunkra legfontosabb dolgokat, akkor szinte biztos, hogy a magunk és szeretteink biztonsága kerülne az első helyre. Biztonságban élni Európában, Magyarországon és itt a III. kerületben is. Biztonság azonban nem létezik felelős helyi közösségek hálózata nélkül, ezért törekszünk az intézmények és személyek közti bizalmi kapcsolatok megerősítésére. Érdemes lenne tehát újra bízni a helyiek tudásában, képességeiben és bölcsességében. – emelte ki ünnepi köszöntőjében Bús Balázs polgármester.

Bús Balázs Óbuda Napja 2016Mi ezt tesszük, amikor köztereink alakítása előtt bevonjuk az érintetteket az előkészítésbe. Ez maga a közösségi tervezés, miközben a döntés felelőssége természetesen a mienk. Ennek valódi terhét akkor érezzük igazán, amikor fontos kérdésekben, mint például az árvízi védmű esetében, nincs teljes közmegegyezés. Óbudát évszázadok óta veszélyezteti a Duna áradása, s bár bízunk szent Flórián őrködő közbenjárásában, úgy gondoljuk, hogy neki is szüksége lesz egy kis segítségre. Ezért a Római-parton, Csillaghegyen és Békásmegyeren élők biztonsága érdekében elengedhetetlen a védmű megépítése. Az árvízi védekezés kapcsán első az emberi élet védelme, ehhez képest minden csak másodlagos.

A kerületben élő emberek, tehát az önök véleménye számunkra az elsődleges iránytű, mely kijelöli a követendő utat, azonban az sem érdektelen, hogy miként látnak bennünket azok, akikre nincsenek közvetlen hatással döntéseink. E tekintetben sincs szégyenkeznivalónk, mert újra elnyertük a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség közös pályázatán a „Kerékpárosbarát Munkahely” címet. Tavaly márciusban vehettük át a „Fogyatékosságbarát Munkahely” elismerést, októberben pedig megkaptuk az idősek világnapján az Emberi Erőforrások Minisztériumától az „Idősbarát Önkormányzat” díjat is. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az UNICEF-től kiérdemelte a „Gyermekbarát Település-díjat”, egy iskola felújítással pályázva pedig az Energiaklub „Közbeszerzés zöldebben” díját. Köszönet mindazoknak, akik munkájukkal megalapozták ezeket az eredményeket.

Régről származó vita alapja, hogy az egyéni érvényesülés, az egyszemélyes siker, vagy az összefogáson és szolidaritáson alapuló erőfeszítések visznek-e közelebb bennünket kerületünk jobbá, élhetőbbé és ismertebbé tételéhez? Mivel én régóta a helyi közösségek megtartó és integráló erejében bízom, így munkámat is e közösségek szempontjai szerint alakítom. Márai Sándor ezt úgy fogalmazta meg: Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. Úgy gondolom, a közösség támogató erejét mutatják az óbudai díjazottak által elért eredmények. A kimagasló művészeti, gyógyító és sport teljesítmény elsősorban az ő nagyságukat jelzi, azonban általuk Óbuda-Békásmegyer is gazdagodik. Ezért is vagyunk különösen büszkék azokra akik, az önök javaslatai alapján ma átvehetik önkormányzatunk elismeréseit és díjait. – zárta szavait a kerület első embere.

A polgármesteri köszöntő után a díjátadás következett. Az elismeréseket Bús Balázs polgármester és Kiss Anita jegyző adták át.

Helyi rendelet szerint Díszpolgári kitüntető cím annak a magyar vagy külföldi személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott. Az idei év kitüntetettje: Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az Óbuda Kultúrájáért díj és számos további kitűntetés birtokosa.

Tenk László díszpolgár 2016Tenk László Nagybányán született 1943-ban. A festészetet mindig az önismeret és a világ megismerési eszközeként tekintette. 1962-1966 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol Kmetty János és Bernáth Aurél tanították. Művészeti pályája során Mór, Nagybánya, Kán, Töreki, Mezőtúr és Miszla művésztelepein dolgozott. A jelenkori magyar piktúra meghatározó személyisége. Koloritja és pasztózus előadásmódja a legjobb magyar festészeti hagyományokat követi. 1970-75-ig Debrecenben élt, ezt követően Budapestre költözött. 1990-ben feleségével, Csordás Erzsébettel létrehozta a T-ART Alapítványt azzal a céllal, hogy segítse a mai magyar képzőművészet hazai és külföldi megismertetését, és egy óbudai kortárs képzőművészeti gyűjtemény alapjainak a megteremtését. A T-Art Alapítvány résztvevője a Magyar Festészet Napja, a Szakrális Művészetek Hete, az Óbuda Napja programjainak.

Tevékeny lokálpatriótaként vesz részt a kerület kulturális életében. Szakmai tudásával támogatja az önkormányzat művészeti tevékenységét. Kurátorként részt vett az önkormányzat által meghirdetett 2009-es fotó- és 2014/2015-ös képzőművészeti pályázatokon. Támogatója és szervezője volt a Kiscelli Kálvária felújításának. 2014-ben kezdeményezésére megalakult a T-Art Kert csoport és Budapest első Tündérkertje Ófalu-Békásmegyeren. Munkásságával olyan országos, nemzetközi elismerést szerzett, amely hozzájárult Óbuda-Békásmegyer jó hírnevének öregbítéséhez, ezért veheti át az Óbuda Díszpolgára kitüntető címet.

Csom István Pro Óbuda díjA „Pro Óbuda” díjat 2010-ben alapította a Képviselő-testület, a kitüntető cím annak a magyar, vagy külföldi személynek, illetve szervezetnek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében elismerésre méltó, kiemelkedő tevékenységet végzett a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra bármely területén. Az idei év díjazottai: Csom István magyar sakkozó, nagymester, olimpiai bajnok. Az Óbudai Széchenyi Körben végzett tevékenysége elismeréseként és Dr. Polner Kálmán Pro Óbuda Díjdr. Polner Kálmán a nephrológiai betegségben szenvedőkért a Szent Margit Kórházban végzett áldozatos gyógyító munkájáért, Simkó Rózsavalamint Simkó Rózsa a magas színvonalon végzett vezetői tevékenysége, a közoktatás területén kifejtett közösségformáló és érdekérvényesítő munkájának elismeréseként posztumusz részesül a Pro Óbuda kitüntetésben.

Az idei évben, immár 13. alkalommal kerül kiosztásra az Óbuda Kultúrájáért Díj, amely díjat a Képviselő-testület 2003-ban alapított, azzal a szándékkal, hogy elismerje és jutalmazza a kerület kulturális életének alakulásához kiemelkedően hozzájáruló személyek vagy csoportok, közművelődési vagy közgyűjteményi területen dolgozó és alkotó szakemberek tevékenységét. Az idei év díjazottja Balázs Oszkár Óbuda Kultúrájáért díjBalázs Oszkár zeneművész, zenepedagógus, hangszírkészítő, Óbuda-Békásmegyer kulturális életében betöltött kiemelkedő tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben.

A 2008-ban alapított Óbuda Sportolója Díjak és Hidegkuti Nándor Emlékplakett átadására nyolcadik alkalommal került sor. A díjjal a Képviselő-testület a kiemelkedő sporteredményt elősegítő, kerületi lakóhellyel rendelkező, vagy a kerületben működő sportegyesület vezetőjét, Szabó János Hidegkuti Nándor Emlékplakettedzőjét, valamint a kerület sportéletéért, hírnevéért tevékenykedő szakembereket ismeri el. Hidegkuti Nándor Emlékplakettet adományozott Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete Óbuda-Békásmegyer sportjáért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Szabó Jánosnak, a Gankaku sportegyesület sportszervező-menedzserének, edzőjének.

Kisteleki Hanna Óbuda Sportolója DíjÓbuda Sportolója Díjat pedig annak a női és férfi kerületi, vagy kerületi sportegyesületben versenyző sportolónak ítéli oda évről évre a Képviselő-testület, akik olimpiai, valamint paralimpiai programban szereplő sportágakban kiemelkedő eredményt értek el. A díjat idén Kisteleki Hanna Európa-bajnok magyar vízilabdázó, olimpikon, valamint Jobbágy István László súlyemelő vehették át.Jobbágy István László Óbuda Sportolója Díj

Az eseményen részt vett, és a díjazottakat a színpadon köszöntötte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Jelen voltak a kerület díszpolgárai, továbbá Kiss László országgyűlési képviselő, több önkormányzati  képviselő, önkormányzati intézményvezető, Óbuda-Békásmegyer gazdasági életének vezetői és egyházi méltóságai.

Óbuda Napja 2016 díjazottak