Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Átadtuk a Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer 2021 pályázatunk díjait

2021. szeptember 2., 16:14

Ünnepélyes keretek között hirdettük ki a Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer 2021 pályázatunk nyerteseit. Díjátadó ünnepségünkön minden pályázó elismerésben részesült.

„E pályázatnak valójában mi vagyunk a nyertesei, és nem a díjazottak, hiszen akiknek a környezetét Önök a munkájukkal, az idejükkel és az energiájukkal gazdagítják és szépítik, azok mi vagyunk – mondta dr. Kiss László polgármester a Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer 2021 pályázat díjátadó ünnepségén. – De azt is gondolom, a pályázók is nyertesek, hiszen annál nincs nagyobb elismerés, mint amikor a kertjeik mellett elsétálók gyönyörködnek e munkákban, elgondolkodnak a befektetett energián, és szeretettel gondolnak a munkás kezekre.”

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat pályázatának célja – amelyet a III. kerületi lakosok számára írt ki –, hogy ösztönözze és elismerje azokat a lakóközösségeket és személyeket, akik fontosnak tartják környezetük esztétikai minőségét, és ennek érdekében gondozzák, növényekkel, virágokkal szépítik azt. Tehát Óbuda-Békásmegyer legszebb virágos közterületi kertjeit kerestük. Idei kiírásunkra 18 pályázat érkezett.

Burján Ferenc, klíma- és környezetvédelemért felelős alpolgármester köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat számára kiemelten fontos a környezettudatos szemlélet és a cselekvés: ennek részeként egyre nagyobb jelentőséget kapnak a kerület közterületi kertjei is, “amelyet Önök oly szeretettel és odafigyeléssel gondoznak, példát mutatva mindannyiunknak és az utánunk jövő nemzedékeknek.”

A zsűri tagjai – dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze, Kléner Katalin, a Polgármesteri Hivatal munkatársa, koordinációs menedzser és Krupa-Pálfi Anikó, a klíma- és környezetvédelemért felelős alpolgármesteri iroda munkatársa – több szakmai szempont alapján bírálta el a pályázatokat. Ezek között szerepelt többek között, hogy a pályázó kert közterületen jól látható legyen.

A beültetett virágok minőségét és esztétikai együtthatását szintén figyelembe vette a zsűri az értékelés során, ahogyan azt is, hogy a kertépítők milyen kreatív ötleteket valósítottak meg a munka során. És természetesen a kialakított kert és környezetének gondozottsága, tisztasága is az elvárások között szerepelt.

Az első helyezett a Gyógyszergyár u. 64. lakóközössége lett. A Braun Éva Erzsébet képviselte csapat a kertben közösségi pihenőt alakított ki, amely hívogató az arra járók számára, és változatos növényvilága gyönyörködtet egész évben. A kertészkedők ezúttal gondoltak a városi állatvilágra is: rovarhotelekkel és madárodúkkal készültek fogadásukra, így területük méltán kapta meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát kert kitüntető címét is.

Második helyezett a Királyok útja 200–210. társasház közössége. A díjazott közösségi kert változatos és extravagáns növényválasztással gyönyörködtet. A rendkívül tiszta és harmonikus környezet rengeteg munka és odafigyelés eredménye.

Harmadik helyezett a Juhász Gyula utca 15., a 424. számú társasház közössége. A 2019-ben felújított közterületi kert rendezettségével, színpompás és változatos virágaival, virágzó fáival is felhívja magára a figyelmet. A kertet díszíti egy halastó is, amelyet napelemmel működtetnek.

Negyedik helyezett Kaszásdűlő u. 7. társasház közössége. Futács Andor és Futács Andorné képviselte pályázó csapat közösségi összefogással a korábban elhanyagolt közterületen mára a kerület egyik kis ékessége született meg.

Különdíjas az Óbuda 24. számú Lakásfenntartó Szövetkezet, Kórház u. 7. lakóközössége. A Konczné Juhász Andrea, Czifra Enikő és Metz Eleonóra képviselte közösség évek óta szépíti lakókörnyezetét, a beültetett növények minősége, esztétikai együtthatása, rendezettsége igazi szakértelmet és szeretetet tükröz.

A nyertes pályázatok alkotói pénzjutalmat, oklevelet és a kert közelében kifüggeszthető táblát kaptak. Önkormányzatunk továbbá emléklappal és jelképes ajándékkal (az erre alkalomra festett locsolókannával és gyönyörű, illatos levendulapalántával) ismeri el minden pályázó közösség munkáját:

Ezüsthegy Lakásfenntartó Szövetkezet, Hollós Korvin Lajos u. 15. és 16.

Óbuda 21. számú Lakásfenntartó Szövetkezet, Lajos u. 105–111.

Óbuda 23. számú Lakásfenntartó Szövetkezet, Lajos u. 113–121.,

Óbor u. 8. lakóközössége

Hímző u. 12. lakóközössége

Hatvany Lajos u. 12. lakóközössége

Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület – Békási Kert

1043 számú Társasház, Lőpormalom u. 5.

  1. számú Társasház, Silvanus sétány 1–13.

Varsa u. 10–12–14. lakóközössége

Ányos u. 4–10. lakóközössége

Szérűskert u. 7. lakóközössége

Óbudai 26. számú Lakásfenntartó Szövetkezet, Ágoston u. 1.,

Az ünnepség megnyitása, majd zárásaként Bakó Krisztina előadóművész és Geier Attila gitárművész előadásában hallgathattak meg dalokat a meghívottak.

A díjazottaknak gratulálunk, és minden pályázónak köszönjük áldozatos munkáját!

Minden pályázónknak egy-egy üde levendulapalántával is megköszöntük munkáját

Bakó Krisztina előadóművész egy gyönyörű magyar népdal eléneklésével nyitotta meg az ünnepséget

Dr. Kiss László polgármester megköszönte a pályázók értékteremtő munkáját

Burján Ferenc alpolgármester a zsűritagok lelkiismeretes munkáját is méltatta

Az első helyezett közösséget képviselő Braun Éva Erzsébet dr. Kiss Lászlóval

Festett locsolókannák, hogy örök emlék maradjon a pályázat

A kerület legszebb virágoskertjét kerestük

Az Esernyős rendezvénytere adott otthont az ünnepségnek