Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Átadtuk az Esterházy Péter arcképével díszített falat Rómaifürdő HÉV-megállóban

2022. április 14., 18:02

Április 14-én, az író születésnapján, a magyar próza napján adtuk át a friss képzőművészeti alkotást Rómaifürdő HÉV-megállóban.

„Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre.”

Ez az Esterházy-idézet került az író portréja mellé Rómaifürdő HÉV-megálló épületének egy teljes falszakaszára – a mondat az Egy kékharisnya följegyzéseiből előszavában olvasható.

Önkormányzatunk a MÁV-HÉV Zrt.-vel együttműködésében Esterházy Péter születésnapján, a magyar próza napján adta át a Vertigo Murals alkotócsoport által készített képzőművészeti alkotást.

Az eseményt Darvasi László író nyitotta meg – aki beszédében csak “Esterházy-megállóként” hivatkozott a helyszínre –, az elhangzott szöveget hamarosan teljes terjedelmében is közreadjuk.

Az átadón dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is köszöntötte a résztvevőket és a család megjelent tagjait. Hangsúlyozta, hogy ennél autentikusabb helyszínt keresve sem lehetne találni, hiszen az író otthonához közeli HÉV-állomáson maga Esterházy Péter is rendszeresen megfordult. Mint mondta, alig néhány nappal vagyunk egy, a legnehezebb érzéseinket elmélyítő országos választás után, nagypéntek előestéjén, és a szomszéd háború is súlyos árnyékot vet ezekre a hetekre, “az idézet azonban, amelyet a családdal közösen választottunk, mindennél pontosabban írja le, ami ebben a lehetetlen időben is mozdíthatatlan igazság.”

Kemény Vagyim, a projekt egyik ötletgazdája, az Óbudai Anziksz főszerkesztője is kiemelte, milyen szerencsés csillagzat alatt készült el az alkotás, és milyen példátlan gördülékenységgel, gyorsasággal tudott megvalósulni a projekt. Beszélt arról is, mennyire fontos, hogy a harmadik kerület az Esterházy-örökséget méltóképpen gondozza, és az itt élők kötődése az íróhoz minél többféleképpen, minél erőteljesebben meg tudjon jelenni.

Köszönjük a MÁV-HÉV Zrt.-nek, hogy rendelkezésre bocsátotta az épület egy teljes falrészét, amelyre Burger Barna fotóművész fényképe alapján készítették el Esterházy Péter portréját a Vertigo Murals alkotócsoport művészei.

“Úgy gondolom, joggal lehetünk büszkék mindannyian arra, hogy elkészült ez az alkotás. A kép és az üzenet is jókor van jó helyen” – mondta dr. Kiss László.

Vigyázzunk rá, óvjuk meg, és hagyjuk, hogy libabőrként fusson rajtunk végig az idézetként felfestett mondat, ahányszor csak meglátjuk.

Fogadják szeretettel!

Így készült: videó.

 

Darvasi László író nyitotta meg az eseményt

dr. Kiss László polgármester

Kemény Vagyim, az Óbudai Anziksz főszerkesztője