Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az 1956-os hősökre emlékeztünk

2017. október 23., 10:57

A kiscelli Schmidt-kastély templomterében ünnepi beszéddel és koncerttel, majd a kastély falán elhelyezett emléktáblánál koszorúkkal tisztelegtek a hősök emléke előtt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület országgyűlési képviselője ünnepi beszédében így fogalmazott:
Minden nép életében fontosak az ünnepek, azok az alkalmak, amikor közösen emlékezhetünk nemzetünk katarzisaira, mert ez nemzetmegtartó erő.
A mi feladatunk az, hogy úgy emlékezzünk ’56 hőseire, hogy az őket megillető, méltó helyre kerüljenek a nemzeti emlékezetben.
Méltón emlékezni azonban csak akkor lehet, ha elmondhatjuk, hogy tetteinkben valóban megjelennek a szabadságharc értékei.
Bizton állíthatom, hogy az a politika, amelyet a nemzeti kormány követ, megfelel az ’56-os örökségnek.
Az elmúlt évek során megmutattuk, hogy a magyarság, a magyar emberek érdekeinek képviselete hazánk előrelépésének egyetlen lehetséges módja.
Majd így folytatta: Nehéz helyzetekben jó döntést csak tiszta értékek alapján, igazunk biztos tudatában és az egész nemzet javát szolgálva lehet hozni. 1956 forradalma azonban olyan erkölcsi alapot ad nekünk, amelyekre a ma döntéseit is bátran építhetjük.
Kitartunk ezen hagyományok mellett, így tetteinket továbbra is kizárólag
– a magyar értékek,
– a magyar emberek érdekei,
– és a Magyarország jövőjébe vetett hit vezérlik.
Mert csak ebből a nézőpontból láthatjuk helyesen a világot, cselekedhetünk előremutató módon és adhatjuk át múltunk értékeit gyerekeinknek.
Sinkovits Imre szavait idézve zárta gondolatait: „Hazát, hitet nem cserél az ember, amiként arcot sem. Mindkettőt őseink hagyták ránk, s a hűség kötelez.”

Az ünnepi beszédet az Óbudai Danubia koncertje követte. Hámori Máté vezényletével M
Beethoven, Kodály és Bartók zeneművek hangzottak el.

A megemlékezés a kastély falán elhelyezett emléktáblánál folytatódott, ahol Bús Balázs polgármester, a nemzetgazdasági miniszter és Menczer Erzsébet a SZORAKÉSZ elnöke, valamint az önkormányzat képviselői koszorút, illetve virágokat helyeztek el. A résztvevő közönség mécsesekkel, főhajtással tisztelegett a hősök emléke előtt.

Nyitókép: Benkő Vivien Cher