Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az Alzheimer Café Óbuda találkozóján jártunk – Támogató háttér az érintett családoknak

2021. szeptember 23., 14:24

Az Alzheimer Café Óbuda azért indult el, hogy az érintett családoknak, hozzátartozóknak támogató hátteret biztosítsunk. A szerdai rendezvényen dr. Blazsek Péter pszichiáter főorvos meghívott előadóként beszélgetett a megjelent érdeklődőkkel.

A statisztikai adatok tanúsága szerint a világon 65 millió ember szenved Alzheimer-kórban, és a számuk várhatóan növekedni fog. Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb a betegség előfordulása, így az átlagéletkor emelkedésével a betegek számának növekedésével is számolnunk kell.

Miközben azt is tudjuk, hogy az Alzheimer-kór, mint minden, demenciával járó állapot, nemcsak a betegre, hanem a környezetére is nagy hatással van, így a közvetlenül érintettek száma ennek a szomorú statisztikának a többszöröse. Haskóné Alker Annamária – az Alzheimer Café Óbuda rendezvénysorozatot kezdeményező Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője – köszöntőjében így fogalmazott:

„Az Alzheimer-kór egyre nagyobb kihívást jelent az egész világ számára. A Hollandiából indult Alzheimer Café mozgalomhoz azért csatlakoztunk itt, Óbudán, hogy fórumot biztosítsunk a hozzátartozóknak, ahol információhoz juthatnak arról, hol milyen segítséget, támogatást érhetnek el, és megbeszélhetik a problémáikat, ezzel is csökkentve az érintett családok terheit.”

Az Alzheimer Café Óbuda hosszú, kényszerű, a pandémia okozta szünet után várta ismét az érdeklődőket. És ha a járványügyi helyzet engedi, havonta fognak ilyen előadásokat, beszélgetéseket szervezni.

„Nagyon fontos arról beszélnünk, hogy mivel teszünk jót érintett szerettünknek, és legalább ilyen fontos arról is szót ejteni, mivel tehetünk jót saját magunknak, azaz az ápoló hozzátartozónak – mondta dr. Kiss László polgármester köszöntőbeszédében, aki az Alzeimer Café Óbuda kezdeményezés mellé fővédnökként is odaállt. – Köszönöm dr. Blazsek Péter pszichiáter főorvos úrnak, hogy elfogadta a meghívásunkat, és a téma avatott szakértőjeként mai előadásával is támogatja a közösséget. Főorvos urat természetesen ismerősként köszönhetjük körünkben, hiszen az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény otthonainak, klubjainak szakorvos konzulenseként vesz részt a mindennapi munkában, amiért szintén hálásak vagyunk.”

Dr. Blazsek Péter, aki a Csobánka téri szakrendelő pszichiátriai és addiktológiai részlegét is vezeti, nem csupán előadása meghallgatására hívta a megjelenteket, hanem folyamatos párbeszédre is, így valóban valamennyiünk aktív részvételével telt a délután, sok-sok hasznos és érdekes információt gyűjtve.

Azzal váltunk el, hogy reméljük, a következő hónapban ismét találkozhatunk az Alzheimer Café Óbuda beszélgetésén, hiszen ahogyan pszichiáter előadónk fogalmazott: „Az Alzheimer-kór bárkit érinthet, így bárkinek szüksége lehet támogatásra, vagy éppen ő lehet támasz.”

 

lzheimer Café Óbuda nyitó

Az Alzheimer Café Óbuda előadással és kötetlen beszélgetéssel várta az érdeklődőket

Haskóné Alker Annamária

Haskóné Alker Annamária, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője köszöntötte a résztvevőket

polgármester

Dr. Kiss László polgármester a kezdeményezés fővédnöke

dr. Blazsek Péter

Dr. Blazsek Péter pszichiáter előadásába bevonta a hallgatóságot is