Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az aranyhegyi, közel 150 éves határkő mentése: a felújítást megkezdtük

2021. június 30., 16:57

Az Aranyhegyen található, Határkő utca és Jutas utca sarkán, az út kereszteződésében álló, közel 150 éves határkő 2020. október 26-án az ELMŰ munkálatai során megsérült. Az Óbudai Múzeum munkatársai a helyszíni szemle során megállapították, hogy a határkő nem egyszerűen megsérült, hanem súlyos kárt szenvedett: a kőtest kettétört.

A határkövet szalaggal kerítették el a forgalom elől, hogy védjék a további esetleges sérülésektől. A kő alapanyaga, az eredetileg is porózus mészkő málló matériája miatt azonban a kőfelület tovább roncsolódott, tovább erodálódott.

Az eredetileg 1873-ban a főváros egyesítésének (Pest, Buda és Óbuda) emlékére állított határkő azok közé a határkövek közé tartozik, amelyek a Péterhegy gerincén futottak végig, és Óbuda határát jelölték ki. Ezt a követ felirattal látták el, amelyet a kő egyik négyzetes oldalára egy kőfaragó mester véshetett fel. A szöveg: „Budapest Főváros 1873” – a kő felső részén egy nagyobb méretű szám olvasható: 133?/138, amely feltehetően a határkövek számozásából maradhatott fent.

A székesfőváros a város egyesítésének apropóján számos határkövet faragtatott és állíttatott Pesten és főleg a nehezen behatárolható, évszázadok óta vita tárgyát képező Buda és Óbuda területén és határán. Ebben az esetben nemcsak a határ kijelölésére szolgáló mérföld/határkő funkcióját ellátó jelölőkőről van szó, hanem egyfajta emlékműként is szolgáló példányról.

A határkő helyreállítását Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megkezdte. A munkálatok egyelőre nem fejeződtek be, a határkövet körbekerítettük – természetesen amint befejeződött a helyreállítás, hírt fogunk adni róla.