Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer hivatalos honlapja

Az egészségmegőrzés témája állt a középpontban az Idősek Tanácsa mai ülésén

2021. november 10., 13:38

A koronavírus-járvány hatásai és a védekezéssel kapcsolatos tudnivalók álltak az Idősek Tanácsa soron következő ülésének középpontjában. A tanács 2009 óta működik, célja az időskorúak támogatása, életminőségük javítása.

Az Idősügyi Tanács három pilléren nyugvó szervezet, amelyben képviseltetik magukat az idősekkel foglalkozó civilek, a Polgármesteri Hivatal szakemberei és a szolgáltatók.

A november 10-i ülést Müller Istvánné, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény (ÓSZSZI) nyugalmazott vezetője nyitotta meg, köszöntve a résztvevőket. Beszédében azokról az új kihívásokról beszélt, amelyekkel valamennyiünknek szembe kellett nézni, ám a pandémia miatti nehézségek az idős korosztályt fokozottan érintették, mondta, még inkább megviselték fizikailag és mentálisan is. Ugyanakkor, magyarázta, “megtanultuk, hogy az emberi kapcsolatok és a család a legfontosabbak”.

Az Idősek Tanácsa elnöke, dr. Kiss László polgármester a gondolatmenetet folytatva kiemelte: “Nem véletlen, hogy a mai alkalommal főként egészségügyi témával készültek, hiszen a járvány a mindennapi életünk része.”

Ez alkalommal az Idősek Tanácsa tisztújítást is tartott, a szervezet új választott alelnöke dr. Domán Vera nyugalmazott háziorvos lett.

A köszöntők után dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatója a koronavírus-világjárvány egészségügyi kihívásairól beszélt. Tudományos alapokon nyugvó, ám közérthető előadásában részletesen beszélt a koronavírus tüneteiről, szövődményeiről, majd kiemelte a védőoltások jelentőségét. Az új alelnök, dr. Domán Vera pedig a különböző fejfájástípusokról, azok kialakulásáról beszélt, különös tekintettel az időskori fejfására, amelynek sokszor a folyadékhiány áll a hátterében.

A rendezvényen az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény ez évben kinevezett vezetője, Haskóné Alker Annamária is bemutatkozott a tanács tagjainak, majd előadásában kitért az ÓSZSZI intézményeinek járványvédelmi és járványkezelési intézkedéseire.

A kerületi idős emberekkel foglalkozó civil szervezetek pedig szóbeli tájékoztatást adtak az elmúlt évi munkájukról, az idősek jólléte érdekében végzett tevékenységükről. Az eseményen Szabó Tímea országgyűlési képviselő is részt vett.